szerző:
hvg.hu

Mai interjúnkban a Golden Blog-díj szakmai zsűrijének fődíjasa nyilatkozik webnaplójáról, kedvenc témáiról, koncepciójáról, felszereléséről és egy kicsit magáról.

Hvg.hu: Sokak szerint a fotóblogok amatőrök munkái, hiszen aki fotózásból él, az nem szívesen teszi közzé ingyen munkáit. Te melyik csoportba tartozol? Ha nem fotós vagy, akkor mi a foglalkozásod?

Fnyrzkny: Ha a legtöbb fotóblog mögött tényleg amatőrök állnak, akkor én vagyok a kivétel, mert fotós vagyok. Valóban én sem szeretek ingyen dolgozni, vagy ha a 30 napos átutalás 4 telefon és 1 felszólító levél után 50 nap múlva érkezik meg, de a fnyrzkny nem erről szól, sőt inkább pont a fordítottjáról: azért született, hogy valahol publikálhassam azokat a képeket, amik nekem tetszenek, amik nem megrendelésre készültek, hanem azért, mert úgy éreztem, meg kell őket 'csinálnom', és vélhetően úgysem férnének bele a nyomtatott magyar sajtó vizuális rendszerébe.

Hvg.hu: Teljesen autodidakta módon tanultad a fotózás technikáját, meg a komponálást, vagy tanfolyamokon sajátítottad el?

Fnyrzkny: Gimnáziumban kezdtem fotózni, apukám Praktica gépével, mert nagyon tetszett, hogy lehet cserélgetni az objektíveket. Előbb autodidakta voltam, aztán Déri Miklós segítgetett, majd érettségi után a Práter utcai fényképész iskolába jártam. Fényképezni azonban nem ott, azoktól a tanároktól tanultam meg, sokkal többet köszönhetek a Szellemkép Szabadiskolában eltöltött egy tanévnek, és az Iparon lopva hallgatott Benkő Imre óráknak.. :)

Hvg.hu: Volt-e célod a blogoddal? (pl. népszerűsíteni a fotózást, vagy a barátoknak dokumentálni, hogy merre jársz)

Fnyrzkny: Ha volt is célom vele, az semmiképp, hogy népszerűsítsem a fotózást, mert így is roppant népszerű, majdhogynem divat. Inkább valami pótcselekvés-féleként indult, egy olyan időszakban, amikor komolyan elgondolkoztam rajta, hogy jó-e nekem, ha továbbra is a fotózással foglalkozom. Amit szívesen csinálnék, abból nem lehet megélni, viszont amiből meg lehetne, azt utálom. Akkor kitaláltam, hogy fogom a gépem egy objektívvel, és elkezdem járni a várost, aztán majd lesz valami. Szóval, ha célt kell megjelölni, akkor az inkább az volt, hogy magammal megszerettessem a fotózást újra, és ne úgy gondoljak rá, mint a munkára, amit utálni kell, hanem úgy, mint valamire, amit szeretek, és mellesleg pénzt is keresek vele. [Tehát igen, azért kezdtem el, hogy népszerűsítsem a fotózást -magamnak :)]


Hvg.hu: Milyen témák állnak hozzád közel (sokszor szerepel például az ebéded, meg a cipőd is:-) és milyen műfajok?

Fnyrzkny: Témában nem vagyok válogatós, sok mindent szeretek fényképezni, legjobban mindig azt, ami éppen érdekel, vagy tetszik. Érdekel például a város, mint létezési helyszín, érdekelnek a benne élő emberek, érdekel az ahogyan kidekorálják, aztán lemossák, felújítják vagy lebontják. Az ebédem, a cipőm, vagy mások cipői inkább a blog napló jellegét erősítik. Nekem valahogy ettől személyes, ettől blog. Műfajban egyértelműen az autonóm riportot kedvelem, mert teljesen más az esztétikai elvárás, mint a 'sima' riportfotónál, viszont személyesebb a megközelítés, és kisebb hangsúlyt kap maga a dokumentálandó történés. Tehát, ha én egy mokkacukás party után kirakok a blogomra egy kilógó női tangát, és egy dj-kezet, akkor aki ezt megnézi, az tudja, hogy ott voltam, és ez történt, ellenben egy magazintól kirúgnak pároslábbal.

Fnyrzkny: Volt-e előzetes koncepció, hogy mit teszel a blogodra? Csak a mindennapjaidat dokumentálod, vagy leveszed, ami megtetszik?

Fnyrzkny: Előzetes koncepció nem volt, egyfajta dokumentálási vágy viszont igen. Nem másoknak akartam mutogatni, hogy hol voltam aznap, inkább a világ általam észlelt aznapi állapotát akartam eltenni magamnak és/vagy másoknak. Aztán ez lett belőle. Ha úgy tetszik, egy riport az életemről. Itt jártam, ezt láttam, ezekkel az emberekkel találkoztam, akiken ilyen cipő volt, ezt ettem-ittam velük. Gyűjtögetek. Matricákat, feliratokat, embereket, cipőket, érzéseket, helyeket és helyzeteket.

Hvg.hu: Milyen felszerelést használsz? Milyen gépet, milyen optikát, s hozzávetőleg mekkora összeget emészt fel ennek az apparátnak az összeállítása?

Fnyrzkny: Nikon D100-am van, három fix 2,8-as fényerejű objektívvel [17-35mm, 28-70mm, 80-200mm]. Ők így együtt az elhasználódás határán vannak, az értékük is ennek megfelelően inkább eszmei, mert eladni nem lehetne őket, az új árukról viszont inkább ne beszéljünk. A legtöbb kép a 17-35 mm-essel készült, ő van a legjobb állapotban, ellenben a helyzetet kissé bonyolítja, hogy igazából nem is az enyém. 

Hvg.hu: Nagyon sok makró-fotót látni manapság, ilyet ugyanis a digitális gépekkel aránylag egyszerű készíteni. Te személy szerint nem érzed elcsépeltnek a makrózást?

Fnyrzkny: A makrózás egy állapot. Szerintem a legtöbben belecsúsznak a képrögzítési láz elején, mert érdekes olyan dolgokat lefényképezni, amiket szabad szemmel nem, vagy legalábbis nem úgy látunk, mint a fényképezőgép optikáján keresztül. Tény, hogy a mai digitális gépekkel ez jóval egyszerűbb, mint három közgyűrűvel szerencsétlenkedve, de ettől még nem elcsépelt, csak mostanában sokan kezdtek el fényképezni, és a makró-fotózással könnyen lehet sikereket elérni, viszont nem szabad összekeverni a digitgépekkel elkapott makrofotókat, pl. a National Geographic-ban látható művészi értékű fotókkal!

Hvg.hu Fontos-e számodra, hogy a blogodra látogatóknak anonim maradhass, hogy ne ismerjenek rád?  Volt-e bármi változás a Golden Blog indulása óta?

Fnyrzkny: Nem fontos, hogy anonim maradhassak, de nyilván nem véletlen, hogy nem a saját nevemen csináltam blogot. Ahol sokszor megfordulok, ott előbb-utóbb úgyis kiderül, miért van nálam egy tükörreflexes fényképezőgép, és amikor valaki megkérdezi, hogy minek fényképeztem le a kakaós palacsintát, annak is megmondom, hogy a blogomra. De nem osztogatok fenyerzekeny.freeblog.hu-s szórólapokat szórakozóhelyeken, csak azért, hogy növeljem a látogatottságom. Erre jó volt a Golden Blog, mert más [még] nem történt, csak a látogatottságom nőtt meg, az viszont eléggé.. :)
hvg.hu Golden Blog

Fnyrzkny nyerte a Golden Blog 2005 fődíját

Fnyrzkny, azaz a Fényérzékeny című fotóblog nyerte a hvg.hu által idén először meghirdetett Golden Blog-díjat, miután a szakmai zsűri a jelöltek közül ezt a webnaplót találta a legjobbnak és legtetszetősebbnek. Fényérzékenyek, valamint a közönségdíjas és kategóriagyőztes blogoknak gratulálunk!

hvg.hu Golden Blog

Malac e-bay-es pápasüvegben

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a közönség által legjobb tematikus blognak választott Kiccsaj meg malac című blog szerzőjét, Becherpiget faggatjuk.

hvg.hu Média

Aki válaszol: Pécsi Ferenc, E-média

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri döntése alapján legjobb tematikus blognak választott E-média szerkesztőjével, Pécsi Ferenccel beszélgetünk.

hvg.hu Golden Blog

"Az elismertség nem számít"

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog-díjának kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri által holtversenyben legjobb közös blognak választott Technocol néhány szerzőjével készítettünk „mélyinterjút”.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Hírbehozó

Tegnap indult sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri és a közönség szavazatait egyaránt begyűjtő Hírbehozó válaszol.

hvg.hu Golden Blog

„A blog szelep, a blog sziget, a blog játszótér”

A Golden Blog-díj személyes naplói között taroltak a hölgybloggerek, s az elismerő vélemények mellé két kategóriagyőzelmet bezsebeltek. A zsűri által díjazott Suematra és Munkanapló, illetve a közönségdíjas Combfiksz szerzőit írói ambíciókról, anonimitásról és a női bloggerek titkáról faggatta a hvg.hu - elektronikus úton.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Bp.Underground

Kis szünetet követően folytatjuk a Golden Blog versenyünk kategóriagyőzteseinek interjúvolását; a jövő heti díjkiosztóig remélhetőleg minden nyertest be tudunk mutatni.

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó