szerző:
hvg.hu

Mai interjúnkban a Golden Blog-díj szakmai zsűrijének fődíjasa nyilatkozik webnaplójáról, kedvenc témáiról, koncepciójáról, felszereléséről és egy kicsit magáról.

Hvg.hu: Sokak szerint a fotóblogok amatőrök munkái, hiszen aki fotózásból él, az nem szívesen teszi közzé ingyen munkáit. Te melyik csoportba tartozol? Ha nem fotós vagy, akkor mi a foglalkozásod?

Fnyrzkny: Ha a legtöbb fotóblog mögött tényleg amatőrök állnak, akkor én vagyok a kivétel, mert fotós vagyok. Valóban én sem szeretek ingyen dolgozni, vagy ha a 30 napos átutalás 4 telefon és 1 felszólító levél után 50 nap múlva érkezik meg, de a fnyrzkny nem erről szól, sőt inkább pont a fordítottjáról: azért született, hogy valahol publikálhassam azokat a képeket, amik nekem tetszenek, amik nem megrendelésre készültek, hanem azért, mert úgy éreztem, meg kell őket 'csinálnom', és vélhetően úgysem férnének bele a nyomtatott magyar sajtó vizuális rendszerébe.

Hvg.hu: Teljesen autodidakta módon tanultad a fotózás technikáját, meg a komponálást, vagy tanfolyamokon sajátítottad el?

Fnyrzkny: Gimnáziumban kezdtem fotózni, apukám Praktica gépével, mert nagyon tetszett, hogy lehet cserélgetni az objektíveket. Előbb autodidakta voltam, aztán Déri Miklós segítgetett, majd érettségi után a Práter utcai fényképész iskolába jártam. Fényképezni azonban nem ott, azoktól a tanároktól tanultam meg, sokkal többet köszönhetek a Szellemkép Szabadiskolában eltöltött egy tanévnek, és az Iparon lopva hallgatott Benkő Imre óráknak.. :)

Hvg.hu: Volt-e célod a blogoddal? (pl. népszerűsíteni a fotózást, vagy a barátoknak dokumentálni, hogy merre jársz)

Fnyrzkny: Ha volt is célom vele, az semmiképp, hogy népszerűsítsem a fotózást, mert így is roppant népszerű, majdhogynem divat. Inkább valami pótcselekvés-féleként indult, egy olyan időszakban, amikor komolyan elgondolkoztam rajta, hogy jó-e nekem, ha továbbra is a fotózással foglalkozom. Amit szívesen csinálnék, abból nem lehet megélni, viszont amiből meg lehetne, azt utálom. Akkor kitaláltam, hogy fogom a gépem egy objektívvel, és elkezdem járni a várost, aztán majd lesz valami. Szóval, ha célt kell megjelölni, akkor az inkább az volt, hogy magammal megszerettessem a fotózást újra, és ne úgy gondoljak rá, mint a munkára, amit utálni kell, hanem úgy, mint valamire, amit szeretek, és mellesleg pénzt is keresek vele. [Tehát igen, azért kezdtem el, hogy népszerűsítsem a fotózást -magamnak :)]


Hvg.hu: Milyen témák állnak hozzád közel (sokszor szerepel például az ebéded, meg a cipőd is:-) és milyen műfajok?

Fnyrzkny: Témában nem vagyok válogatós, sok mindent szeretek fényképezni, legjobban mindig azt, ami éppen érdekel, vagy tetszik. Érdekel például a város, mint létezési helyszín, érdekelnek a benne élő emberek, érdekel az ahogyan kidekorálják, aztán lemossák, felújítják vagy lebontják. Az ebédem, a cipőm, vagy mások cipői inkább a blog napló jellegét erősítik. Nekem valahogy ettől személyes, ettől blog. Műfajban egyértelműen az autonóm riportot kedvelem, mert teljesen más az esztétikai elvárás, mint a 'sima' riportfotónál, viszont személyesebb a megközelítés, és kisebb hangsúlyt kap maga a dokumentálandó történés. Tehát, ha én egy mokkacukás party után kirakok a blogomra egy kilógó női tangát, és egy dj-kezet, akkor aki ezt megnézi, az tudja, hogy ott voltam, és ez történt, ellenben egy magazintól kirúgnak pároslábbal.

Fnyrzkny: Volt-e előzetes koncepció, hogy mit teszel a blogodra? Csak a mindennapjaidat dokumentálod, vagy leveszed, ami megtetszik?

Fnyrzkny: Előzetes koncepció nem volt, egyfajta dokumentálási vágy viszont igen. Nem másoknak akartam mutogatni, hogy hol voltam aznap, inkább a világ általam észlelt aznapi állapotát akartam eltenni magamnak és/vagy másoknak. Aztán ez lett belőle. Ha úgy tetszik, egy riport az életemről. Itt jártam, ezt láttam, ezekkel az emberekkel találkoztam, akiken ilyen cipő volt, ezt ettem-ittam velük. Gyűjtögetek. Matricákat, feliratokat, embereket, cipőket, érzéseket, helyeket és helyzeteket.

Hvg.hu: Milyen felszerelést használsz? Milyen gépet, milyen optikát, s hozzávetőleg mekkora összeget emészt fel ennek az apparátnak az összeállítása?

Fnyrzkny: Nikon D100-am van, három fix 2,8-as fényerejű objektívvel [17-35mm, 28-70mm, 80-200mm]. Ők így együtt az elhasználódás határán vannak, az értékük is ennek megfelelően inkább eszmei, mert eladni nem lehetne őket, az új árukról viszont inkább ne beszéljünk. A legtöbb kép a 17-35 mm-essel készült, ő van a legjobb állapotban, ellenben a helyzetet kissé bonyolítja, hogy igazából nem is az enyém. 

Hvg.hu: Nagyon sok makró-fotót látni manapság, ilyet ugyanis a digitális gépekkel aránylag egyszerű készíteni. Te személy szerint nem érzed elcsépeltnek a makrózást?

Fnyrzkny: A makrózás egy állapot. Szerintem a legtöbben belecsúsznak a képrögzítési láz elején, mert érdekes olyan dolgokat lefényképezni, amiket szabad szemmel nem, vagy legalábbis nem úgy látunk, mint a fényképezőgép optikáján keresztül. Tény, hogy a mai digitális gépekkel ez jóval egyszerűbb, mint három közgyűrűvel szerencsétlenkedve, de ettől még nem elcsépelt, csak mostanában sokan kezdtek el fényképezni, és a makró-fotózással könnyen lehet sikereket elérni, viszont nem szabad összekeverni a digitgépekkel elkapott makrofotókat, pl. a National Geographic-ban látható művészi értékű fotókkal!

Hvg.hu Fontos-e számodra, hogy a blogodra látogatóknak anonim maradhass, hogy ne ismerjenek rád?  Volt-e bármi változás a Golden Blog indulása óta?

Fnyrzkny: Nem fontos, hogy anonim maradhassak, de nyilván nem véletlen, hogy nem a saját nevemen csináltam blogot. Ahol sokszor megfordulok, ott előbb-utóbb úgyis kiderül, miért van nálam egy tükörreflexes fényképezőgép, és amikor valaki megkérdezi, hogy minek fényképeztem le a kakaós palacsintát, annak is megmondom, hogy a blogomra. De nem osztogatok fenyerzekeny.freeblog.hu-s szórólapokat szórakozóhelyeken, csak azért, hogy növeljem a látogatottságom. Erre jó volt a Golden Blog, mert más [még] nem történt, csak a látogatottságom nőtt meg, az viszont eléggé.. :)
hvg.hu Golden Blog

Fnyrzkny nyerte a Golden Blog 2005 fődíját

Fnyrzkny, azaz a Fényérzékeny című fotóblog nyerte a hvg.hu által idén először meghirdetett Golden Blog-díjat, miután a szakmai zsűri a jelöltek közül ezt a webnaplót találta a legjobbnak és legtetszetősebbnek. Fényérzékenyek, valamint a közönségdíjas és kategóriagyőztes blogoknak gratulálunk!

hvg.hu Golden Blog

Malac e-bay-es pápasüvegben

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a közönség által legjobb tematikus blognak választott Kiccsaj meg malac című blog szerzőjét, Becherpiget faggatjuk.

hvg.hu Média

Aki válaszol: Pécsi Ferenc, E-média

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri döntése alapján legjobb tematikus blognak választott E-média szerkesztőjével, Pécsi Ferenccel beszélgetünk.

hvg.hu Golden Blog

"Az elismertség nem számít"

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog-díjának kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri által holtversenyben legjobb közös blognak választott Technocol néhány szerzőjével készítettünk „mélyinterjút”.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Hírbehozó

Tegnap indult sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri és a közönség szavazatait egyaránt begyűjtő Hírbehozó válaszol.

hvg.hu Golden Blog

„A blog szelep, a blog sziget, a blog játszótér”

A Golden Blog-díj személyes naplói között taroltak a hölgybloggerek, s az elismerő vélemények mellé két kategóriagyőzelmet bezsebeltek. A zsűri által díjazott Suematra és Munkanapló, illetve a közönségdíjas Combfiksz szerzőit írói ambíciókról, anonimitásról és a női bloggerek titkáról faggatta a hvg.hu - elektronikus úton.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Bp.Underground

Kis szünetet követően folytatjuk a Golden Blog versenyünk kategóriagyőzteseinek interjúvolását; a jövő heti díjkiosztóig remélhetőleg minden nyertest be tudunk mutatni.

Gyereke útlevelével akart egy kisfiút átvinni Ferihegyen egy iraki nő

Gyereke útlevelével akart egy kisfiút átvinni Ferihegyen egy iraki nő

Jövőre nőhet a közmunkások bére

Jövőre nőhet a közmunkások bére

Svájcban perelhetnek a hozzátartozók a Hableány-katasztrófa miatt

Svájcban perelhetnek a hozzátartozók a Hableány-katasztrófa miatt

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

És akkor Mészáros Lőrinc önmaga alvállalkozója lett

Még sincs akkora dráma? Van egy láthatatlan magántanulóság, és az egyelőre marad is

Még sincs akkora dráma? Van egy láthatatlan magántanulóság, és az egyelőre marad is

Most az '56 utáni megtorlási perekkel fog foglalkozni az átkost kutató kormányoldali bizottság

Most az '56 utáni megtorlási perekkel fog foglalkozni az átkost kutató kormányoldali bizottság