szerző:
hvg.hu

Kis szünetet követően folytatjuk a Golden Blog versenyünk kategóriagyőzteseinek interjúvolását; a jövő heti díjkiosztóig remélhetőleg minden nyertest be tudunk mutatni.

Hvg.hu: Egyesek szerint fotóblogot inkább amatőrök hoznak létre, hiszen aki fotózásból él, az nem szívesen teszi közzé ingyen munkáit. Te melyik csoportba tartozol? Ha nem fotós vagy, akkor mi a foglalkozásod?

Bp.underground: Teljesen amatőr vagyok, webközeli dolgokkal foglalkozom szabadúszóként. A példák egyébként azt mutatják, hogy vannak rendesen blogoló profi fotósok is, sőt, úgy gondolom ez egy jót is tesz nekik – hasznos marketingeszköz, kikapcsolódás, és folyamatos fejlődési lehetőség. 

Hvg.hu: Teljesen autodidakta módon tanultad a fotózás technikáját, vagy tanfolyamokon sajátítottad el?

Bp.underground: Autodidakta módon, de azt nem mondhatom, hogy mindent magamtól – rengeteget segítenek a jó és rossz példák. Gyakran követek fotóblogokat, ha tetszik egy-egy kép, megpróbálom megkeresni benne, hogy mitől “működik”, és ha sikerült, akkor a “trükköt” beépíteni az eszköztáramba. Sokat segít az is, hogy szinte naponta rakok fel új képeket, ezáltal folyamatosan gyakorlok. Sok igazság van szerintem az 1% tehetség – 99% izzadtság képletben.

Hvg.hu: Van-e abban koncepció, hogy mit fényképezel, vagy csak a mindennapjaidat dokumentálod, s ami megtetszik, azt leveszed?

Bp.underground: Az elején a mindennapok dokumentálása miatt született a bp.underground. Akkor még nem is tudtam, hogy létezik ez a fotóblog szó, talán nem is nagyon létezett. Kezdtek megjelenni itthon is blogok (2001 elején járunk), én pedig szeretek kísérletezni, de nem akartam egy szöveges blogban megosztani mindent, ami velem történik – őszinteség nélkül viszont szerintem nem érdemes csinálni. Plusz akkoriban vettem meg az első digitalis fényképezőgépem, így a kettőből jött a “kódolt blog” ötlete, az aznapi fotó a címmel együtt kívülállóknak nem utal semmire, de nekem meglepő módon hosszú idő után is pontosan feleleveníti, hogy mit éreztem akkor, mik történtek velem.

Hvg.hu: Milyen felszerelést használsz? Mekkora összeget emészt fel egy hasonló apparát összeállítása? 

Bp.underground: Jelenleg egy Canon EOS 300D-t Canon EF-S 18-55, Canon EF 50/1.8, Tamron 70-300 objektívekkel, Kenko közgyűrűkkel, HOYA szűrőkkel. Ezt ma nagyjából 200-250 ezer forintból össze lehet rakni. Előtte volt egy Casio QV2900UX, és egy Casio QV7000SX-szel kezdtem anno. Aki szemfüles, az talál egy hetet, amikor egy hetvenes években Hongkongban gyártott olcsó műanyag Dianával fotóztam egy itinerrances.net projekt keretében. Egyébként nem hiszem, hogy az eszköz fontos lenne. Egy átlagos kompakt digitális kamerával is lehet nagyon jó fotóblogot csinálni, sőt, van olyan profi Magnum fotós is, aki sikeresen rombolja az SLR-mítoszt. Én is csak azért váltottam, mert imádok kisérletezni, a tükörreflexes gép cserélhető objektívekkel pedig sokkal több variációs lehetőséget ad erre.

Hvg.hu: Nagyon sok makró-fotót látni (úgy általában sokat), a digitális gépekkel ez aránylag egyszerű. Te személy szerint nem érzed elcsépeltnek a makrózást?

Bp.underground: Nem tudom, nem úgy nézek fotókat, hogy “jaj, ez megint egy makró / tájkép / portré”, hanem magát a képet nézem, aztán ha tetszik, lehet gondolkozni azon, hogy hogy készült, stb. A makró népszerűségét talán az adja, hogy úgy mutat meg egy részletet, ahogy azt szabad szemmel nem, vagy csak ritkán láthatjuk.

Hvg.hu: Blogodban találni néhány fotót emberekről. Spontán fotózod őket, vagy előtte engedélyt kérsz tőlük? Hogyan működik ez?

Bp.underground: Idegeneket nagyon ritkán fotózok, akkor is leggyakrabban úgy, hogy ne legyenek felismerhetőek. A bp.undergroundon levő emberek általában közeli ismerőseim, és persze, meg szoktam kérdezni őket, hogy nem gond-e, ha felrakom őket a blogra. Ha valaki kéri, akkor természetesen nem publikálom, illetve ha utólag talál rá, és zavarja, leszedem – de erre még szerencsére nem volt példa.

Hvg.hu: A fotóglossza közel áll hozzád? (vagyis olyan képek készítése, mint a what day is it? című) Melyik műfajt érzed leginkább sajátodnak?

Bp.underground: Nincs saját műfajom, szeretek mindenféle stílussal, eszközzel flörtölni, próbálgatni, kisérletezni.

Hvg.hu: Hova szeretnél eljutni a fotózással és mi volt a célod a blog indításával? Vannak távolabbi céljaid?

Bp.underground: A blogindítás körülményeit fent leírtam, a napi események dokumentálása volt a cél, és nagyjából most is az – együtt azzal, hogy egyszerűen szeretek fotózni, és segít ez a kis “kötelezettség” is, hogy lehetőleg minden nap legyen nálam gép és lőjek valamit. Hova szeretnék eljutni? Görögországba, de azt elvitte bateman. :) Jó lenne, ha minél több képnél az kerülne fel a blogra, amit elképzeltem. Utómunkában bőven van még mit tanulnom.

Hvg.hu: Fontos számodra, hogy a blogodból ne ismerjenek rád?

Bp.underground: Nem. A blog csak nekem és a hozzám nagyon közel állóknak dokumentál személyes dolgokat, így nem okoz gondot az, hogy a többiek megtudhatják, ki áll mögötte.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Hírbehozó

Tegnap indult sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri és a közönség szavazatait egyaránt begyűjtő Hírbehozó válaszol.

hvg.hu Média

Aki válaszol: Pécsi Ferenc, E-média

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri döntése alapján legjobb tematikus blognak választott E-média szerkesztőjével, Pécsi Ferenccel beszélgetünk.

hvg.hu Golden Blog

„A blog szelep, a blog sziget, a blog játszótér”

A Golden Blog-díj személyes naplói között taroltak a hölgybloggerek, s az elismerő vélemények mellé két kategóriagyőzelmet bezsebeltek. A zsűri által díjazott Suematra és Munkanapló, illetve a közönségdíjas Combfiksz szerzőit írói ambíciókról, anonimitásról és a női bloggerek titkáról faggatta a hvg.hu - elektronikus úton.

hvg.hu Golden Blog

"Az elismertség nem számít"

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog-díjának kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri által holtversenyben legjobb közös blognak választott Technocol néhány szerzőjével készítettünk „mélyinterjút”.

hvg.hu Golden Blog

Malac e-bay-es pápasüvegben

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a közönség által legjobb tematikus blognak választott Kiccsaj meg malac című blog szerzőjét, Becherpiget faggatjuk.

A volt MTI-vezér "történelmi kötődésből" él exkluzív bérlakásban a Várban

A volt MTI-vezér "történelmi kötődésből" él exkluzív bérlakásban a Várban

Hogyan lett Mussolini a világ legnagyobb festőzsenijének a rajongója?

Hogyan lett Mussolini a világ legnagyobb festőzsenijének a rajongója?

Samsung tévéje van? Akkor ezt most végezze el rajta, a gyártó kéri

Samsung tévéje van? Akkor ezt most végezze el rajta, a gyártó kéri

Belehalt a mutatványba a leláncolva folyóba merülő indiai szabadulóművész

Belehalt a mutatványba a leláncolva folyóba merülő indiai szabadulóművész

Csonttá soványodott lovakat foglaltak le Pócsmegyeren

Csonttá soványodott lovakat foglaltak le Pócsmegyeren

Ma is többfelé lecsaphatnak a viharok

Ma is többfelé lecsaphatnak a viharok