Elfogult kritikát tud csak írni Perényi Miklós és Schiff András legutóbbi koncertjéről - vallja be kritikusunk. Egyrészt azért, mert tiszteli, sőt csodálja Perényi művészetét, másrészt azért, mert a 60. születésnapja tiszteletére rendezett matiné nem hangverseny, hanem ajándék volt. Az ünnepelt szerzett örömet közönségének.

Perényi Miklós és Schiff András hangversenye
január 6., Zeneakadémia

Perényi Miklós
A művet és nem a művészt
© Gramofon
Sokszor próbálták meg definiálni Perényi Miklós művészetét. Ahogyan a koncertre megjelent Gramofon-különszámban Rolla János fogalmazott: Perényinek elképesztően gazdag a „fegyvertára”, így a hangszer tökéletlensége nem zavarja a zenei elképzelés maradéktalan megvalósításában.

A bámulatos fegyvertárról, Perényi technikai felvértezettségről azonban mit sem sejtünk, mert a művész bámulatos ökonómiával él vele. A hallgató nem érzi játékán a tudást. Mert olyan elképesztő tudás ez, hogy a zenével szervesül. Amint Perényi a csellójával is eggyé válik: az ő kezében a hangszer nem eszköz, nem instrumentum, hanem hasonmása, tükörképe, önmaga.

Különös jelenség: megjelenésében bizonytalan, félszeg, akinek az arcán látni, hogy miközben leül az első ráadáshoz, legalább ötször határozza el, hogy felkonferálja a művet, majd legalább ugyanannyiszor veti el az ötletet. De ez az ember zenélésben hihetetlenül tudatos. Nemcsak a mögötte álló hat évtized kemény, módszeres munkájára gondolok, hanem arra is, hogy a fegyvertárában megtalálható százféle vibratót, vonósebességet és egyéb eszközt mindig attól függően veszi elő, hogy az adott zenei pillanat éppen melyiket kívánja meg. Élményszámba mentek halk pizzicatói, amelyek puha hangbuborékokként zengették meg a termet, vagy az elhaló záróhangok, amelyek a vonó elvétele után is sokáig rezegtek a térben.

Csak a legnagyobbak képesek arra, amit szintén Rolla János úgy fogalmazott meg, hogy „a közönség a művet hallja, és nem azt, hogy Perényi Miklós csellózik”. Perényi láthatatlanná válik a zeneszerző és közönség között, s „csupán” átszűri magán a hangokat. Zenélése olyan, mint a szeretet: nem akar semmit. Abban a korban, amikor a legtöbb előadóművész érdekes akar lenni s ezáltal kívánja felhívni magára a figyelmet, Perényi úgy kezdi el a koncertet – Bach G-dúr gambaszonátáját –, mintha egy halk szavú ember a világmindenség titkáról kezdene el beszélni. Nem a hangütéssel, hanem mondandójának minőségével vonja magára a figyelmet, szuggesztivitásával egyre mélyebbre vonva hallgatóságát, egészen a hipnózisig. Csoda dolgokról szól – emberien. Lehet, hogy Bach-játéka nem up to date, játéka mégis hihető, mert őszinte. Ha csellózása néha a romantikus iskola vonásait viseli is magán (például a záróhangok hosszú kitartása terén), nagyon következetes. Perényinek saját világa van, amelyben saját törvényei és érési folyamatai szerint muzsikál. Mendelssohn B-dúr szonátáját nyilván vérbő romantikus alkotásként is lehetne interpretálni, de ez a gyönyörű mű nekem szimpatikus volt az ő visszafogott, klasszikus egyszerűségű olvasatában. Janáček Tündérmese című háromtételes opusa után következett a legnagyobb falat, Beethoven A-dúr szonátája, amelynek derűje sugárzott a két művész előadásában, mert a humor ugyanolyan közel áll hozzájuk, mint az átszellemült zenélés. A koncerten Schiff András úgy kísérte zongorán az ünnepeltet, hogy tökéletesen azonosult annak személységével. Talán nem tévedek, ha azt mondom: az ő játékából is a hatvanéves művész és barát iránti tisztelet hangjai csendültek ki.

A költő „egymilliárdnyi részét mondja ki annak, ami benne él, s szavai épp azért olyan varázsosak, mert mögöttük egy egész világ áll, mint aranyfedezet” – írja Kosztolányi. Muzsikusok közül talán senkire sem illenek jobban ezek a szavak, mint Perényi Miklósra, a gordonka költőjére.

Várkonyi Tamás
Gramofon Zenekritikai Műhely

Gramofon

Játék határok nélkül

A European Mantra, Tom és Jerry, valamint a Smart Music produceriroda az A38 hajón adta át közös karácsonyi ajándékát a „rockoló jazz” rajongóinak. Volt a csomagban minden, mi szem-fülnek ingere: meglepetés, tanulság, vidámság, röpülés.

Gramofon

Az özvegy ránctalan

Egy valamirevaló dalszínház a Puccini-évben is bemutat Verdi-művet, és viszont. A tartalmasan és nagyvonalúan megünnepelt Kálmán Imre évforduló után a Budapesti Operettszínház régi adósságát törlesztette: a Nagymező utcában hat év után Lehár-operettet mutattak be. A 102 éves Víg özvegy jó kozmetikus kezébe került, egyetlen ránc sem mutatkozik rajta.

Gramofon

Dobguru és billentyűs fenomén

A magyar jazz hangos a „session-jajtól”. Attól a panasztól, amelyik arról szól, hogy a hosszú távú, jelenségértékű zenei formációkat megfojtja a megélhetési zenélés: minden zenész minden zenésszel játszik, de legföljebb egy-két koncertes alkalmi formációk alakulnak. A kevés üdítő kivétel közé tartozik Kaltenecker Zsolt, akit saját trióján kívül nemigen látni máshol. Persze ha mégis elcsábul, akkor mi is ott vagyunk.

Gramofon

Diótörő tesztközönséggel

Megirigyeltem gyermekeikkel moziba járó filmkritikus kollégáimat. Autentikus ítéletet alkotni képes porontyaikkal ülnek be egy-egy mesefilm vetítésére, hogy a megírandó cikkhez szempontokat, aranyköpéseket orozzanak el tőlük. Persze én is járok a fiaimmal úgynevezett gyermekkoncertekre, de ezek az alkalmak eddig ellenálltak a kritikaírásnak. Kapva-kaptam az alkalmon, végre elvihettem tesztközönséggé kinevezett családomat egy „rendes”, felnőtt időpontban tartott, „komoly” programot kínáló koncertre.

Gramofon

Hányadik kedvenc szerve a füle?

Woody Allen jött, látott és klarinétozott egyet muzsikus barátaival a Papp László Budapest Sportarénában – nyolcezer ember előtt. De ki tudja, hányan voltak, akik valóban, őszintén jól szórakoztak?

Már a Samsung Galaxy S11-ről is suttognak

Már a Samsung Galaxy S11-ről is suttognak

Hogy csinálta? Legalább 70-szer járt az EU-ban az onnan kitiltott orosz ügyvéd

Hogy csinálta? Legalább 70-szer járt az EU-ban az onnan kitiltott orosz ügyvéd

Ne is keresse, végre nem lesznek 64 GB-os Samsung-csúcstabletek

Ne is keresse, végre nem lesznek 64 GB-os Samsung-csúcstabletek

Megkezdődött a világ egyik legnagyobb választása, vasárnap ön is részt vehet benne

Megkezdődött a világ egyik legnagyobb választása, vasárnap ön is részt vehet benne

Három férfit gyanúsítanak az autókereskedő megölésével

Három férfit gyanúsítanak az autókereskedő megölésével

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat