Tetszett a cikk?

Nem akarok aláírási kampányt indítani, nem kívánom híveimet a Kossuth térre hívni, csak szerényen megjegyzem: teljesen felesleges keresztes hadjáratot indítani a „hírhozó” Such György ellen. A Rádió elnökének döntése, a Lamperth és Szekeres bizalmas mondatait tartalmazó felvétel nyilvánosságra hozása segítheti az álláspontok tisztázását, későbbi kompromisszumok megalapozását.

Such György ellen bosszúhadjáratot indítottak – ezúttal a kormányközeli sajtóban. Sokan dühösek, amiért az MSZP választmányi üléséről nyilvánosságra került, hogyan önt lelket Lamperth Mónika a választási eredmények miatt csalódott küldöttekbe, megnyugtatva őket, nem kell tartaniuk attól, hogy az EU-s pénzek elosztása a Fideszes önkormányzatok hatáskörében marad. A regionális fejlesztési tanácsok fognak dönteni, ott pedig tovább erősítik az MSZP pozícióit. Egy másik felvételből pedig arra lehet következtetni, hogy Szekeres Imre szerint „a mór megtette kötelességét, a mór mehet”, azaz akár holnap lecserélné mint koalíciós partnert az összetöpörödött SzDSZ-t az MDF-re. Na ja, a hála, mint politikai kategória…

A felvételek kétségtelenül zavarba hozták ismét és megint az MSZP vezetését, hiszen mindezt nem a nyilvánosságnak szánták. Akkor üssünk egyet a hírhozón, adták ki a jelszót. Gellért Kis Gábor, a Rádiót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöke nem is késlekedett sokáig: ország-világ előtt megvádolta Such Györgyöt, hogy a vezetése alatt álló Rádió súlyos normasértéseket követett el, illegálisan készítettek felvételeket, amelyeket azután még le is játszottak. „A sajtószabadság gyakorlása csak addig terjedhet, amíg más jogot nem sért”- okított demokráciára a kuratóriumi elnök. Szerinte az eljárás sérti a polgári törvénykönyvben, a sajtótörvényben, a műsorszolgáltatási szabályzatban foglaltakat. Minderről értesítette a rádió elnökét, azaz Such Györgyöt.

Mintha megismétlődnének, csak éppen a másik oldalról, a júliusi- augusztusi támadások – akkor a jobboldal volt kétségbeesve, hogy Such végre megkapta a kuratórium jóváhagyását, és újra van elnöke a Rádiónak. „Such eddigi pályafutása arról tanúskodik, hogy csak liberális csoportok bűvkörében érzi jól magát”- állapította meg akkor keserűen az egyik szélsőjobbos lap. Mások is ellenérzéssel fogadták Kondor Katalin utódjának kinevezését, attól meg végkép felháborodtak, amikor Such átszervezte a Vasárnapi Újságot, kiszervezte onnan Lovas Istvánt, és megtiltotta, hogy a hírekben kommentárokat rejtsenek el.

Eltekintve attól, hogy Gellért Kis helyettesének, Szadai Károlynak a véleménye szerint a kuratórium elnöke egy konkrét műsorszámmal kapcsolatban aligha nyilatkozhat meg, hiszen a médiatörvény szerint a műsorszolgáltatási szabályok betartását kizárólag a nagykuratórium vizsgálhatja, feltűnő módon a Magyar Újságírók Szövetsége sem volt hajlandó csatlakozni a támadásokhoz. „Szakmai szempontból zavar, hogy bizonyos részleteket nem ismerünk. De ha feltételezzük, hogy oknyomozói újságírói eszközökkel megszerzett felvételről, illetve annak közzétételéről van szó, és az eredeti szöveg, illetve a közzétett szöveg között nagy ellentmondás nincs, akkor semmi aggályt nem látok”- jelentette ki Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke.

Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire etikus vagy etikátlan egy zárt ülésen készült felvétel nyilvánosságra hozatala. Egyfelől kétségtelenül visszaél azzal, hogy a szónokok abban a hitben, bizalmas együttlétről van szó, olyan közléseket is megengednek maguknak, amelyeket nyilvánosan soha ki nem ejtenének a szájukon. Másrészt viszont az újságírónak – bármilyen közhely is – az a feladata, hogy tájékoztassa, mégpedig hűen a valósághoz, a közvéleményt. Pláne ez a feladata annak a rádiónak, amely magát közszolgálatinak vallja. Pláne akkor, amikor a közélet szereplőiről van szó.

Mit tehetett Such György, amikor hirnök jött, és pihegve szólt: felvételeink vannak, amelyekből újabb igazságok derülnek ki? „Ha nem hoztuk volna nyilvánosságra a felvételeket, az lett volna a manipuláció”- érvelt Such a nekiszegezett vádakra válaszolva. És valóban, Lamperth Mónika, amióta mondatait rendszeresen idézik a hírközlő szervek, látványosan retirált: bármilyen furcsa, úgy tűnik, most nagyobb esélye lesz annak, hogy a két tábor regionális témákban valahogy egyezségre jusson, és jó előre megállapodjanak az EU-s pénzek szétosztásának politikai feltételeiről. Az SZDSZ is jobb pozícióból tud tárgyalni koalíciós partnerével, nyilván nem felejtik egyhamar Szekeres lekicsinylő szavait.

Őszintén remélem, befejeződnek a Such ellenes támadások, és a rádióelnök nyugodt légkörben tudja folytatni a közszolgálati rádió beigért átszervezését, gazdasági ügyeinek régóta esedékes rendbetételét.

Hirschler Richárd

Eső, meleg, szél, napsütés – igazi áprilisi idő lesz jövő héten

Eső, meleg, szél, napsütés – igazi áprilisi idő lesz jövő héten

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon