szerző:
hvg.hu

Ma kezdődik a Fővárosi Bíróságon az Ilka kontra Milka ügy legújabb felvonása. Az Ilka édességeket gyártó baranyai vállalkozás egy korábbi, a szabadalmaztatási kérelmüket elutasító bírósági döntés ellen fellebbezett – írja a Dunántúli Napló.


A lassan két éve húzódó pereskedés azért kezdődött, mert a pécsi Ilka Kft. kijött az Ilka Rudolf elnevezésű "túró rudival", amelynek a csomagolása a Milkát gyártó Kraft Foods szerint túlságosan hasonlít az ő termékeikre. A pécsi cég a tömegtermelés beindítása előtt kezdeményezte a szabadalmi hivatalnál a csomagolás bejegyzését, ám a Milkát gyártó és forgalmazó Kraft Foods fellépése miatt erre, és a termék piaci bevezetésére már nem került sor.

© Müller Judit

A Kraft Foods a per során arra hivatkozott, hogy a Milkát hosszú évek óta megkülönböztető és jellegzetes csomagolásban gyártják, a sok éve folyó marketing- és reklámbefektetések pedig szoros asszociációt alakítottak ki a lila szín, a lila tehén és a terméknév között. Az Ilka Rudolf csomagolása pedig az összetévesztésig hasonló a Milka védjegyekben szereplő írásképpel, a foltos, lila színű állattal és a csomagolás színével.

Ilka Gábor cégvezető a Dunántúli Naplónak elmondta: az állatfigura és a színárnyalat alkalmazásával nem megtéveszteni akartak, csupán humoros megoldást kerestek a termék sikeres bevezetéséhez. „Az embereknek erről eszükbe jut a Milka, de tudják, hogy mégsem az. A humort használjuk fel, hogy a vásárlók meg tudják különböztetni a többi Ruditól az Ilka Rudolfot. Azt pedig semmilyen jogszabály vagy rendelkezés nem tiltja, hogy valaki saját nevét használja terméke neveként is.”

MTI Itthon

Szakértők meghallgatásával folytatódott a Prikkel-ügy

Iratismertetéssel és szakértők meghallgatásával folytatódott pénteken Székesfehérváron, a Fejér Megyei Bíróságon a mezőszilasi Prikkel-házaspár megölésével kapcsolatos büntetőper; a tárgyalást február 6-ra napolta el a bíróság.

hvg.hu Helyi érték

Véglegesen letiltották a Zuschlag-per élő közvetítését

A per szerdai tárgyalási napján a bíró az első szünet után megtiltotta az Origo újságírójának az élő közvetítést a tárgyalásról. A hírportál főszerkesztője a döntés ellen levélben tiltakozott, de a bíró ma egyértelművé tette: nem engedélyezi az online közvetítést.

hvg.hu Itthon

Tasnádi tegnaptól szabadon mozoghat a fővárosban

Tasnádi Péter házi őrizetét megszüntette, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el november 5-én a Fővárosi Bíróság a vállalkozóval szemben, aki ellen felbujtóként elkövetett emberölés előkészülete és életveszélyt okozó testi sértés miatt folyik eljárás.

Helyi érték

Lezárult a szegedi betegcsere-ügy: felmentették a szakápolót

Az elsőrendű vádlott beteghordó felfüggesztett fogházbüntetését helybenhagyta, a másodrendű vádlott szakápolót azonban felmentette a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól a Legfelsőbb Bíróság -írja a Délmagyarország. Az ügy ezzel az ítélettel lezárult.

A szlovákok bizonyítják, hogy az utca lehet erősebb a politikánál

A szlovákok bizonyítják, hogy az utca lehet erősebb a politikánál

Továbbra is a piaci ár töredékéért adják-veszik az ingatlanokat Belváros-Lipótvárosban - már, akik

Továbbra is a piaci ár töredékéért adják-veszik az ingatlanokat Belváros-Lipótvárosban - már, akik

Fehér szarvast fotóztak a Mátrában

Fehér szarvast fotóztak a Mátrában

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Ferencvárosi parkolómutyi: távozik a kerületi kincstárnok

Ferencvárosi parkolómutyi: távozik a kerületi kincstárnok

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt összefonódása

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt összefonódása