Milyen hőmérsékleten igyuk a whiskyt?

Milyen hőmérsékleten igyuk a whiskyt?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Erős indulatokat kavaró vita tárgya ez a kérdés. És hogyan alakulnak a whisky aromái, ha különböző hőmérsékleten kóstoljuk?

Hogy mi az ideális hőmérséklet? Nincs helyes válasz a kérdésre, mert ez kifejezetten szubjektív téma. Mindenesetre a whisky túl jó ital – és túl költséges befektetés – ahhoz, hogy össze­vissza kísérletezgessünk vele.

©

Először szobahőmérsékleten kóstoljuk meg a whiskyt, mert így kapjuk meg a legtöbb részletet és információt. A szakértők - lepárlómesterek, keverőmesterek és párlatbírálók - is mind ezt teszik. A whisky így tárja fel legnyíltabban az aromavilágát.

Időnként előfordulhat, hogy kitöltéskor kissé hűvösebb a whisky, mint szeretnénk. Ebben az esetben egyszerűen tartsuk egy rövid ideig a kezünkben a whiskyspoharat, takarjuk le, és hagyjuk, hogy természetes módon melegedjen fel a kívánt hőmérsékletre.

Egy tiszteletre méltó skót whiskyszakértő egy élénk fantáziára valló, de találó analógiát mutatott be a jég whiskyre gyakorolt hatásának leírására. Képzeljük el, hogy egy téli napon meztelenül belesétálunk egy alpesi tóba. Vajon milyen hatással lesz ez a testünk bizonyos érzékeny területeire?

Ezzel azt próbálta érzékeltetni, hogy a whisky „bezárul”, amikor túl hideg: aromái nagy részét, ha nem a legtöbbjét, elrejti. A jég érzéketlenné teszi a szájpadlást, megnehezítve a whisky lényegének felismerését. Ezt a tényt szakemberünk úgy fogalmazta meg, hogy közben azt is bemutatta, milyen erős véleményeket vált ki a „jéghatás”.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ne adjunk a whiskyhez jeget. De ha megtesszük, megkötjük magunkat.

Ezzel szemben, ha túl melegen vagy akár forrón isszuk a whiskyt, azzal sem a legjobbat hozzuk ki belőle. Talán nem olyan drámai a különbség, mint a jéghatás esetében, de a felmelegítéssel is megtagadjuk magunktól, hogy a whisky zamatait a maguk teljességében érzékeljük.

A forró toddy elkészítésén kívül valószínűleg az egyetlen alkalom, amikor indokolt a whisky felmelegítése, ha nagyon hideg körülmények között vagyunk (esetleg azelőtt, hogy meztelenül belemerülnénk egy alpesi tóba). A hideg whisky felmelegítése segít „egyensúlyba hozni” annak aromáit.

A fenti cikk a Whisky mesterkurzus című könyv szerkesztett részlete.

Hogyan készül a bourbon és a scotch? Milyen gabonából és hogyan párolják a whiskyt? Adjunk-e vizet a whiskyhez? A whiskyt úgy fedezhetjük fel igazán, ha nem egyszerűen megisszuk, hanem megízleljük. A gazdagon illusztrált Whisky mesterkurzus című kötet infografikái és fotói segítségével összehasonlíthatjuk a világ legjobb gyártóinak whiskyjeit. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.