Kúszik vissza a jó idő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Csökken a felhőzet, de délen és kelet estig még várható eső, hétfőn napos időre lehet számítani gomolyfelhőkkel, 15 és 19 fok között nappali hőmérséklet várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint északnyugat felől fokozatosan tovább csökken a felhőzet, főként délen és keleten várható még estig több helyen eső, éjszaka már kevés lesz a felhő. Hétfőn napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, a legtöbb felhő a Duna vonala mentén lehet. Az északi, északkeleti szél éjszakára mérséklődik, és hétfőn már csak a Tiszántúlon erősödik meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul, de Pest és Nógrád megyében a szélvédett helyeken talaj menti fagyra kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 15 és 19 fok között várható.

Az európai kontinentst tekintve elmondható, hogy a Pireneusi-félszigeten, illetve Franciaország térségében anticiklon alakítja az időjárást. Napos az idő, a félsziget déli felén meleg is van, ott 24 és 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A francia területeken a napsütés ellenére kissé hűvös van, délután csupán 12, 17 fokot mérnek. A kontinens északi felén, valamint Délkelet-Európában ciklonok okoznak változékony időt. A felsorolt területeken sok a felhő, több helyen esik az eső, záporeső. A Skandináv-félszigeten, az Ural előterében sarkvidéki eredetű levegő hatására csupán 6, 11 fokot mérnek, de délkeleten többfelé 20 fok fölé melegszik fel a levegő. Hétfőn a Kárpát-medence időjárását már az északnyugatról terjeszkedő magasnyomás alakítja; bár kisüt a nap, de kissé hűvös marad az idő.