szerző:
MTI/hvg.hu

A budapesti lakásvásárlók 68 százaléka elsősorban új lakások iránt érdeklődik, 40 százalékuk pedig az interneten tájékozódik a kínálatról. Idén a beruházói projektek keretében közel 11 ezer lakás megépülése várható Budapesten, szemben a tavalyi 12 300 lakással.

A megkérdezettek 40 százaléka leginkább új lakást szeretne, de nem zárja ki használt ingatlan vásárlását sem - derül ki az Elephant Holding Zrt. ingatlanfejlesztő felméréséből, amelyet az őszi Lakásvásár alkalmából készítettek.

További 28 százalék mondta azt, hogy kizárólag új ingatlanban gondolkozik, míg 23 százalék inkább a használt piacon keresgél és csupán tájékozódás céljából néz szét az újépítésű lakások között is. Bár a megkérdezettek körében a lakásvásárlás elsődleges célja a lakhatás biztosítása (55 százalék), az érdeklődők 16 százaléka befektetési szándékkal válogat.

Az internetes ingatlan-marketing előretörését jelzi, hogy a lakáskeresők 40 százaléka elsődleges információit internetes oldalakról szerzi be, háttérbe szorítva ezzel a korábban meghatározó hirdetési újságokat, amelyek csupán az érdeklődők 26 százalékánál kerültek az első helyre. Érdekes, hogy határozott harmadik befutó a "szájreklám": a válaszadók 16 százaléka mondta azt, hogy döntésében meghatározó lehet az ismerősöktől kapott tipp.

A budapesti lakásvásárlók legnagyobb része (42 százalék) csak egy adott városrészben (például: Belváros, Belbuda, Dél-Pest) keres ingatlant. A kizárólag egy adott kerületben érdeklődők aránya 13 százalék, míg azoké, akik számára egész Budapest szóba jöhet, 17 százalék.

Ha már a reklám meghozta a vásárlók kedvét egy adott beruházáshoz, legszívesebben az ingatlanberuházó irodáját keresik fel (52 százalék), 27 százalékuk jobban szeret kapcsolatba lépni egy ingatlanügynökkel, 23 százalék pedig egy nagyobb ingatlanforgalmazó cég megkeresését tartja a legüdvösebbnek.

A budapesti lakásvásárlók elsősorban azt várják az ingatlanfejlesztőtől, hogy versenyképes áron adja a lakásait (43 százalék), de fontos a lakás jó beosztása is (23 százalék). A válaszadók csupán 19 százaléka nevezte meg a kedvező elhelyezkedést, mint a legfontosabb szempontot. Ami a jó elhelyezkedést illeti a prioritások között magasan vezet a biztonságos, csendes környék (64 százalék), míg 19 százalék a belváros jó megközelíthetőségét, 16 százalék pedig a levegő minőséget tartja fontosnak.

Kevesebb lakás nagyobb alapterületen

Az Otthon Centrum (OC) adatbázisa alapján az idén a beruházói projektek keretében közel 11 ezer lakás megépülése várható Budapesten, szemben a tavalyi 12 300 lakással.

A korábbi évek dinamikájától eltérően 2006. első félévében Budapesten is csökkent mind a kiadott építési-, mind pedig a használatbavételi engedélyek száma. Ezzel párhuzamosan 75 százalékra csökkent a beruházói építés aránya a korábbi 84 százalékról, ezzel egyidejűleg nőtt a megépített lakások alapterülete. Mindezek évek óta tartó trendek végét jelzik.
 
A már elkészült, de még eladatlan lakások száma a fővárosban az év eleji 1600-ról 2006. harmadik negyedévére 1500 köré csökkent. Az elemzés szerint lassú ütemben ugyan, de gazdára találnak az eladatlan lakások. Az idén 30 darab 100 lakásosnál nagyobb beruházás átadása várható Budapesten, míg tavaly 20 ilyen projekt szerepelt az OC adatbázisában. Az új projekteknél egyre jobban erősödik a marketing szerepe, illetve fontos szerepet játszanak az innovatív értékesítési módszerek.

A kamatadó és az árfolyamnyereség-adó elméletileg az ingatlan piacra terelhetné a befektetőket, de ezzel a hatással szemben állnak a gazdasági megszorítások. Összességében nem várható jelentős visszaesés a piacon. Az ingatlanfinanszírozásban a svájci frank alapú hitelek - pár hónapon belül - több mint 50 százalékát adják már a teljes hitelállománynak - állapítja meg az elemzés. 

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Milyen adókedvezmények járnak a lakáslízinggel?

A lakáslízing fő előnyeként az önrész nélküli vásárlást szokták említeni, azonban e finanszírozási forma az adózáshoz kapcsolódó előnyöket is tartogat. A magánszemélyeknek adókedvezményeket, a vállalkozásoknak pedig adócsökkentési lehetőségeket kínál.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mégis keresik az új lakásokat

A hétvégén zajló, első Lakásbörzén mintegy 100 ezer ingatlan közül szemezgetett 9 ezer látogató. Úgy tűnik, az idei ingatlanpiaci szezonban az olcsóbb, fővárosi ingatlanok a kelendők, és újra lendületet kapnak az újlakás-eladások.

MTI Ingatlanmenedzser

Csődbe vihet az önerő nélküli hitel

Amíg Nyugat-Európában a munkanélküliség és a betegség az oka a lakáshitel-nemfizetésnek, addig Magyarországon inkább a család túlvállalása vezet ide. Ezt a tendenciát erősítik az önerő nélküli hitelek - mondta Harmati László, a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) vezérigazgató helyettese.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Jól járunk-e a deviza lakáshitellel?

A devizaalapú lakáshitelek a megemelkedett törlesztő részletek ellenére sem vesztettek népszerűségükből. Vajon később sem bánjuk meg, hogy ezt a hiteltípust választottuk? És nyújtanak-e valós garanciát az egyre divatosabb árfolyam-garanciás hitelek?

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

MNB-szakértők: 30 év alatt sem sikerült utolérni Ausztriát

MNB-szakértők: 30 év alatt sem sikerült utolérni Ausztriát

85 androidos alkalmazás, amit senkinek nem kellett volna letöltenie

85 androidos alkalmazás, amit senkinek nem kellett volna letöltenie

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Új eljárással segítenének az éhező koalákon

Új eljárással segítenének az éhező koalákon

Több a magyar Nagy-Britanniában, mint hitték

Több a magyar Nagy-Britanniában, mint hitték