szerző:
MTI

Amíg Nyugat-Európában a munkanélküliség és a betegség az oka a lakáshitel-nemfizetésnek, addig Magyarországon inkább a család túlvállalása vezet ide. Ezt a tendenciát erősítik az önerő nélküli hitelek - mondta Harmati László, a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) vezérigazgató helyettese.

Vidéken új lakás vásárlásakor a szokásos önerő készpénzben 10-15 százalék és a meglévő használt lakás ára, míg Budapesten általában a vételár 50 százalékával rendelkeznek készpénzben a vásárlók - mondta Farkas József, az OTP Ingatlan Zrt. termelési igazgatója a Lakásvásár megnyitása előtti kerekasztal beszélgetésen.

Augusztus végén 1509 elkészült, de el nem adott lakás volt Budapesten, ami 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - mondta Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója.

José Maria Olmos, a spanyol tulajdonú Fadesa Hungária Zrt. ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy Magyarországon drágán épülnek a lakások, aminek az oka az alacsony éves lakásszám, illetve az, hogy sok kis cég is jelen van ezen a piacon.

Százötvennyolc kiállítóval, valamint több mint 50 ezer új és használt lakással nyitja meg kapuit ma a 9. budapesti Lakásvásár kiállítás. Az ötezer négyzetméteres kiállítói térben - a Syma csarnokban - a legnagyobb hazai beruházók, újlakás-építők, forgalmazók várják a nagyközönséget. A három napos rendezvényen a bankok személyre szabott hitelinformációkkal segítik a tájékozódást.

Trend

Variációk önerőre

Mit tehetett az elmúlt két évben egy élelmes magyar vállalkozó, ha 30 millió forintnyi önerőt kellett felmutatnia egy...

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Milyen adókedvezmények járnak a lakáslízinggel?

A lakáslízing fő előnyeként az önrész nélküli vásárlást szokták említeni, azonban e finanszírozási forma az adózáshoz kapcsolódó előnyöket is tartogat. A magánszemélyeknek adókedvezményeket, a vállalkozásoknak pedig adócsökkentési lehetőségeket kínál.

hvg.hu Gazdaság

Lakáslízingteszt: kis önerő, nagyobb választék

Negyedévente megnézzük, milyen feltételekkel lehet önerő nélkül vagy kis saját résszel lakást lízingelni Magyarországon. Az élesedő verseny és a piaci tapasztalatok alapján szélesedik a választék: több finanszírozó több lakáshoz jutási formát is kínál.

Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Gazdaság

Kinek jó az önerő nélküli lakáshitel?

Fészekrakó, lakáslízing, ÖnerőMinimum – az elmúlt egy évben több olyan konstrukció jelent meg, amely az önrésszel nem, van csak minimálisan rendelkezőknek könnyíti meg a lakásvásárlást. Mi a különbség ezek között, és kinek melyiket érdemes választani? És miért jó ez a bankoknak, miért most nyitottak az önerő nélküli ügyfelek felé? A hvg.hu utánajárt.

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek

Stagnálástól tart a német iparszövetség

Stagnálástól tart a német iparszövetség

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt