szerző:
hvg.hu

A színek hatásának felismerése fontos eszköz a lakberendezésben. Segítségükkel egyaránt lehet tágítani vagy szűkíteni a teret, de „tisztítani”, nyugtatni, hivalkodni is lehet velük. Hogyan színezhetjük otthonunkat? Milyet ne használjunk soha?

Környezetünkben, otthonunkban fontos a színek harmóniája, ugyanakkor nem csak az egyes színek számítanak: az árnyalatok tisztasága, világossága, és a színek tömegének aránya is meghatározó tényező. A kiindulási pontot szinte mindig a fal színe adja: itt mindenféleképpen érdemes olyan árnyalatot választani, amelyet egy-két hét, hónap, sőt, talán év múlva sem ununk meg, amelybe minden este szívesen megyünk haza – mondta Béli Edit, lakberendező.

A nagyon erős falszínekkel éppen ezért nem árt csínján bánni, és csak akkor szabad alkalmazni őket, ha valamilyen határozott célunk van egy adott árnyalattal: kiemelni, vagy eltüntetni akarunk valamit. Erőteljesebb színekkel elrejthetjük például a fal minőségi hibáit, vagy jótékony homályba burkolhatunk egyes részeket. Kisebb lakás esetén variálhatunk is a falszínekkel: ha egy szobának több funkciót szánunk, paraván helyett színekkel is elválaszthatjuk a teret. Ehhez elegendő az egyik falat sötétebbre festeni, és ide helyezni a kevésbé hangsúlyos tárgyakat.

Egymásra épülve

Ne ragaszkodjunk az alapszínekhez.
© sxc.hu
Az alapszíneket pasztellekből célszerű felépíteni. Ezek között szerepelhet bármilyen világos színárnyalat: bézs, halványszürke, halványkék. Ezt az alapot tovább „öltöztethetjük”, színesíthetjük lehetőségeink, hangulatunk vagy az évszakok váltakozása szerint. Az alapszínekre már építkezhetünk élénkebb színekkel is: az egyszínű kanapéra dobhatunk például tűzpiros párnát. A kiegészítők színe megegyezhet az alapszínekkel is, sokszor elég, ha csak az árnyalatok különböznek. A lényeg, hogy harmóniát teremtsünk. Mindezt a szem önkéntelenül is kiválasztja, hiszen magunk is érzékeljük, mely színek rendelhetők egymás mellé. Semmilyen színpárosítást nem lehet elvből elutasítani, hiszen ahány ember, annyi színvilág. A gyakorlatban a legmeglepőbb párosítások is jól mutathatnak, és ez is megesik, hogy össze nem illő színek konkrét árnyalatai szépen kiegészítik egymást.

Bárhol bátran bánhatunk a színekkel, ahol elegendő tér áll rendelkezésre, csupán néhány alapszabályt kell betartanunk. Mivel a színeknek térnövelő és térszűkítő hatása is van,  kisebb helyiséget nem szerencsés például sötétre festeni, sötét bútorokkal berendezni, ugyanakkor nagyobb, világos helyiség esetében ez is megengedett. Az előszobában például nagyon fontosak a világos árnyaltok, hiszen ebben a helyiségben ér bennünket az első benyomás. Ha ez a helyiség sötétre sikeredett, tükrökkel, fényekkel, halvány színű kiegészítőkkel segíthetünk rajta. Nagyon fontos a fények szerepe is, hiszen fények nélkül nincsenek színek. Megfelelő megvilágítással meg lehet változtatni az árnyalatokat, erősíteni, tompítani lehet őket.

Alárendelt kárpitok

A kárpitok színvilága sok mindentől függ. Elsődleges szempont a funkció, hiszen nem mindegy, mennyire igénybe vett az adott bútordarab. A mutatós, dekorációs célra szolgáló szófa kárpitja nyugodtan készülhet kényesebb, világosabb anyagból, míg a mindennapi használatnak és gyerektaposásnak kitett kanapét célszerűbb strapabíróbb, sötétebb anyaggal védeni. Mielőtt kiválasztjuk az új bútort vagy kárpitot, végig kell gondolnunk, mire szeretnénk használni. A hálószobában például el lehet képzelni világos kárpitot, szőnyeget, takarót vagy párnát, mivel ide nem megyünk be cipővel, nem ülünk le utcai ruhában. Azokban a helyiségekben, ahol rendszeres tartózkodunk, fontos a praktikum: az étkező kárpitja például olyan anyagból készüljön, amelyen nem látszik meg minden folt – javasolja a szakember.

Fába szorult színek (Oldaltörés)

A hálószobán kívül már bátrabban használhatjuk a színeket, és a kárpitokhoz társíthatunk élénkebb függönyöket, párnákat, szőnyegeket is. Egyes helyiségekben, mint például a gyerekszobában, kifejezetten merészen is bánhatunk a színekkel: itt a halványzöldtől a napsütötte sárgán át a narancsvörösig és az égkékig bármi szóba jöhet. A harsány, öncélú, egymásra dobált tarkaság viszont veszélyes lehet, ilyen környezetben a gyerek nem tud összpontosítani sem a játékra, sem a tanulásra.

A fürdőszoba szintén színesben mutat a legjobban: a vízkék, vízzöld és fehér szín alkalmazásával kellemes, vízközeli hatást érhetünk el, ezek a színek ráadásul tisztaságot is sugároznak. Ugyanezek az árnyalatok a konyhában is megállják a helyüket, viszont itt nem érdemes túlbonyolítani az árnyalatokat. Ennél a helyiségnél a funkcionalitás és a tisztaság érzete mindennél fontosabb. Óvatosan kell bánnunk a nagyon nőies színekkel (például a rózsaszínnel) a csempeburkolatokon, mivel a nagyon meghatározó szín elriaszthatja eladáskor a vevőjelölteket: a burkolás ugyanis nagyon drága, munkadíjjal együtt négyzetméterenként legalább ötezer forinttal számolhatunk.

A színekkel a faanyagokon is lehet játszani: a különféle színűre pácolt, festett vagy antikolt bútorok mindenütt remekül mutatnak. A fehér, törtfehér, borsózöld, penészzöld vagy éppen sárgás bútorok reneszánszukat élik. Ezek a mutatós darabok minden helyiséghez illenek, a konyhától egészen a gyerekszobáig. Esetükben lehet hangsúlyosabb a bútor mögötti falfelület, és lehetnek merészebbek a textíliák is. Ha a fa színe erőteljes, „nagyon él”, vagy egyszerűen csak sötétebb tónusú, már óvatosabban kell bánni a kiegészítőkkel: ilyenkor világosabb, pasztellszínű tárgyakkal teremthetjük meg az összhangot.

Takarékos megoldások

Ha meguntuk otthonunk színvilágát, nem kell feltétlenül festő után rohannunk. Sokszor elegendő lecserélni a függönyöket, vagy beszerezni egy-két olcsóbb kiegészítőt, párnát vagy drapériát. Egy-egy színes textíliát, kendőt vagy sálat jelzésértékűen is rádobhatunk a fotelekre, kanapéra, vagy tehetünk színes huzatot vagy ülőpárnát az étkező székeire. Egy megfelelő árnyalatú selyemkendőt a falra is helyezhetünk, vagy lógathatunk az állófogasról. Ezekkel a megoldásokkal teljesen új színt, és egyben új hangulatot vihetünk otthonunkba, vagy bármely helyiségbe.

A színeket fényekkel is kiemelhetjük, tompíthatjuk, vagy akár életre is kelthetjük őket. Egy színnel teli akvárium is földobhat bármely helyiséget, ahogy néhány növény is képezhet üde, zöld foltot a lakásban.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: érdemes korán választani?

Sokszor hangoztatott vélemény, hogy az újlakáspiacon, az éleződő versenyhelyzet miatt a vevő az úr. Ezt azonban lehet még tovább finomítani, miszerint a legelőnyösebb helyzetben kétség kívül azok vannak, akik egy induló beruházás kezdeti szakaszában vásárolnak lakást.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: új, használt vagy építkezés?

Óriási a kínálat, ezért nehéz dönteni: az új és használt lakás vagy ház megvételének, valamint az építkezésnek is számos előnye van, ha ingatlan megszerzését fontolgatjuk. Összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot a keresés irányának megszabásához.

hvg.hu Tippek és trükkök

Beépített hibák: mire figyeljünk lakásvétel előtt?

Előfordulhat, hogy álmaink lakása nem annyira tökéletes, ahogy azt elsőre gondoltuk: vizesednek a falak, rossz a kémény, szuvasodnak a gerendák. Utólagos perek helyett nem árt előzetesen alaposan körülnézni. Megmutatjuk, mire szenteljünk különös figyelmet.

hvg.hu Gazdaság

Testre szabott lakáshitelek

Fiatal vagy idős vevő, új vagy használt lakás, kisebb vagy nagyobb önrész, vidéki vagy budapesti vevő - mindenki más-más lakáskölcsönből választhat. Vajon a piacon elérhető konstrukciók tudják követni a változó igényeket? Néhány nagy bank kínálata alapján utánajártunk, kinek milyen típusú hitel ajánlható.

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

A felsőoktatás átalakítása minisztériumi személycseréket is hoz

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Döntetlent játszott a Ferencváros az Európa Liga selejtezőjében

Döntetlent játszott a Ferencváros az Európa Liga selejtezőjében