szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Használható irodaszéket már néhány ezer forintért vehetünk, a mutatósabb darabokért viszont több százezer forintot is ki kell csengetnünk. Milyen a kínálat, és miben nyújtanak többet a drágább darabok?

Egyszerű irodai széket szinte a sarki szupermarketben is vehetünk, a nagyobb áruházakban pedig egészen biztos találunk ilyesmit. Ezeken a helyeken pár ezer forinttól kezdődően kínálják az ülőalkalmatosságokat − minőségre viszont ne számítsunk ezért az összegért. Itt néhány ezer forintért textilkárpitos, − jobb esetben műanyag kerekeken guruló − székeket vehetünk. Persze a célnak ezek a bútorok is megfelelnek, egy elegáns irodába viszont nem mutatnak túl jól.

Áruházláncok: kínálat százezer alatt
A nagyabb barkács- és bútoráruházakban már jóval szélesebb a kínálat, a felhozatalban pedig minőségi termékek is szerepelnek: ötezer forintos ár magasságában már ezeken a helyeken is találunk székeket, persze csak a legegyszerűbb típusokat. A legolcsóbb daraboktól mindössze a gázrugóval állítható ülőmagasságot várhatjuk el extraként, bár vannak olyan darabok is, amelyek 20−30 ezer forintért is csak stabil, nem állítható lábakkal szolgálnak. Ezért az árért azért általában már gurulós, esztétikus ülőalkalmatosságok dukálnak: a gázrugós ülésmagasság-állítás (gázteleszkóp) gyakorlatilag alapelvárás, ahogy a többé-kevésbé ergonómikus kivitel is. A pár tízezer forintos székek háttámlája általában különböző üléspozitúrákhoz is rögzíthető, és testsúlyhoz igazítható.

Az igényesebb darabokhoz már a görgőket is aszerint kínálják, hogy puha, vagy kemény padlón szeretnénk-e használni. 15−20 ezer forint magasságában egyébként már hasított marhabőr huzattal is árulnak elegáns forgószékeket. A kínálatban gyapjúhuzatos ülőhelyek is szerepelnek, sokszor meglepően magas áron: az ilyesmiért akár 50−80 ezer forintot is elkérhetnek. Az összegért viszont kiváló fotelekre tehetünk szert: a gázrugó megléte mellett természetesen állítható az ülésmélység, a háttámla pedig billenthető, rögzíthető, és a magassága is állítható − és bár ez utóbbiakat általában az olcsóbb típusok is tudják, a minőségibb darabok jobban mutatnak, és kényelmesebbek is. A főnöki székeknek ezért az árért általában karfája is van, amelynek magassága szintén állítható.

Főnöki fotelek: az elegancia ára
Vezetői fotelnek alkalmas székeket ugyan a nagyobb bútoráruház-láncokban is vehetünk, az igényesebb darabokat célszerű szakboltokban, vagy egyedi gyártóktól beszereznünk − már csak az egyediség miatt is. Ilyesmit már 30 ezer forinttól kezdődően vehetünk: a legolcsóbb típusoknak gázteleszkópja és görgős csillaglába van, állítható az ülésmagassága van, súlyhoz állítható a hintamechanikája, és általában fabetétes az

Kokuyo székek
© iF
ülő és háttámlája is. Árban fölfelé haladba már jönnek az extrák is: 50−80 ezer forint magasságában már fokozatmentes döntésblokkoló és ergononómikus kialakítás dukál, az esztétikusabb darabokhoz pedig krómozott, bőrborítású karfa is jár. Százezer forintos ár körül már bizton számíthatunk valódi bőrkárpitra, és exkluzív fa karfára és lábazatra is − a jobb helyeken pedig többféle faszín közül is választhatunk: a leggyakrabban a bükk, a cseresznye, a mahagóni, a dió, a wenge és a fekete szín szerepel a kínálatban. A bőrkárpit megléte egyébként érdekes kérdés: sokszor már a legegyszerűbb, pár tízezer forintos kivitelekhez is választhatunk ilyen borítást, de megesik, hogy hatszámjegyű összegért kínált székekhez sem jár automatikusan az exkluzív bőrkárpit. A huzatok színe általában széles skálán mozog: a legelegánsabbnak a sötét színek, így például a fekete, a barna és a bordó számítanak, de a fehér szín is nagyon előkelő. Az egyedi gyártók jobb termékeinek árai gyakorlatilag százezer forinttól indulnak. A magas árat sokszor nem is a minőségi kivitel, hanem a neves, gyakran olasz gyártó miatt kell megfizetni.

Ergonómikus székek és különleges ülőhelyek (Oldaltörés)


Ergonómikus csodák százezer fölött
A valóban ergonómikus vezetői székek ára szintén százezer forint magasságából indul − és a csillagos égig tart. A borsos árú ülőalkalmatosságoknak gyakorlatilag az összes alkatrésze szinkronban mozog és fokozatmentesen állítható, az ülőlapok és a háttámlák pedig a kívánt pozícióban blokkolhatók. A súlyhoz állítható, ellennyomásos háttámla ebben a kategóriában elmaradhatatlan kellék, ahogy az állítható fejtámla is. Az ilyen székeknél az állítható magasságú és szögű karfa is alapkövetelmény, a többséghez pedig különálló, állítható deréktámasz is tartozik. A bőrborítás azonban elmarad: a legtöbb szék speciális, jól szellőző ülőlappal és háttámlával van felszerelve. A prémium szövetborítás és a bőrkárpit ebben az esetben inkább az olcsóbb típusok sajátja. 

Speciális ülőhelyek: a külső nem számít
A speciális munkaszékek ára nagyon széles skálán mozog: egyszerű, állítható ülésmagasságú, támla nélküli lábtartós széket már pár ezer forinttól kezdődően vehetünk, pár tízezer forintért pedig kifejezetten igényes darabra tehetünk szert. Ugyanezt a típust 20−30 ezer forintos árért gázteleszkóppal, kisebb háttámasszal felszerelve is megszerezhetjük. Egyes, főleg kreatív munkát végző munkahelyekre a térdeplős székek is megfelelnek, bár főnöki széknek ezek még ilyen helyekre sem alkalmasak. A gerinckímélő székek ára 15−20 ezer forinttól indul, és kárpittól, minőségtől függően általában 80−100 ezer forintig tart. A székekkel azonban óvatosan kell bánni: míg a hagyományos ülőalkalmatosságokat könnyedén beállíthatjuk, ezekhez sokszor szakszerű segítség szükségeltetik. Ha ugyanis rosszul állítjuk be őket, nem hogy gerinckímélők lennének, hanem még ártanak is használójuknak. Ugyanez vonatkozik a széknek is alkalmas gimnasztikai labdákra, amelyek szintén elősegítik a helyes testtartást: ezeket eleve egyénre szabva kell vásárolni, és gondosan beállítva kell felfújni − ebben leginkább a gyógytornászok tudnak segíteni. A 4−10 ezer forintért megvásárolható labdák főnöki széknek persze alkalmatlanok, hiszen nem keltenek komoly benyomást. Használatuk ezért inkább olyan kreatív cégeknek javasolt, ahol az extrém bútordarabok nem keltenek feltűnést.

Duma Aktuál élőben a magyar-franciáról: gyorselemzés, VIP-mennyország, és egy hatalmas fül

Duma Aktuál élőben a magyar-franciáról: gyorselemzés, VIP-mennyország, és egy hatalmas fül

Foci helyett: Hová menjenek a filmrajongók?

Foci helyett: Hová menjenek a filmrajongók?

Amíg nincs Nyugati, az érintett BKK-járatokon elfogadják a vasúti bérleteket

Amíg nincs Nyugati, az érintett BKK-járatokon elfogadják a vasúti bérleteket