szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A VI. és a XIII. kerület egyes részein már szinte divat lett a még csak papíron létező kormányzati negyed közelségével hirdetni az ingatlanokat. A környékbeli lakások nem ritkán 20−30 százalékos felárral kerültek a piacra. De milyen hatással lesz az árakra az építkezés meghiúsulása? Csökkennek-e a kínálati árak, és mi lesz azokkal, akik spekulációs céllal vásároltak itt lakást?

A kormányzati negyed helyszínének napvilágra kerülésekor az ingatlanszakma 20−30 százalékos lakóingatlan-áremelkedést rebesgetett. Attól a pillanattól kezdve divat lett „a leendő kormányzati negyed közelében lévő” szlogennel hirdetni a Nyugati pályaudvarhoz közeli lakásokat; csupán az ingatlan.com kínálatában több mint 300 lakást népszerűsítettek ezzel, vagy ehhez hasonló szlogennel. A XIII. és a VI. kerület addig nem túl fölkapott részein megindultak fölfelé az árak, és a tulajdonosok még akkor is drágábban árultak a lakásokat, ha a vevők nem is feltétlenül fizették meg a magasabb árakat.

A ma nyilvánosságra került hírek szerint a kormányzati negyed nem épül meg, így elmaradnak a beruházást kísérő infrastrukturális fejlesztések is. Mindezek következtében a lakóingatlanok várt áremelkedése is elmaradhat. A lufi ráadásul már egyszer kipukkant: tavaly, amikor bejelentették a helyszínt, a várakozások ellenére nem indult meg a befektetők rohama, és ez a mostani döntés következtében valószínűleg egyelőre el is marad − mondja Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. A roham elmaradtával az eladók nagy része már tavaly megpróbálta reális árszinten értékesíteni ingatlanját, aki pedig kitartotta az árat, a mai döntés miatt minden bizonnyal csökkenteni kényszerül azt. A bejelentés nyomán eltűnnek a piacról azok az ingatlanok is, amelyeket tulajdonosaik „most vagy soha” alapon − sokszor irreálisan magas áron − próbáltak meg értékesíteni.

A környéken található lakásokat holnaptól már nehéz lesz „kormányzati negyed közelében” szlogennel hirdetni, azonban az eladóknak nem kell feltétlenül aggódniuk: ez a városrész hosszú évek óta kedvelt mind a használt, mind pedig az új építésű lakásokat vásárolni kívánók körében. A Duna House felmérései szerint a lakásvásárlók több mint 30 százaléka költözne szívesen ezekbe az utcákba. A használt lakások ára ezen a területen jellemzően 280−330 ezer forint körül alakul, míg az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára általában 360−370 ezer forint magasságában mozog.

Pánikra tehát nincs ok, az árak várhatóan továbbra sem kezdenek csökkeni: a környék infrastruktúrája előbb utóbb fejlődni fog, ami a VI. és a XIII. kerület ezen részeinek minden bizonnyal jót tesz majd − fogalmaz Beák Attila, a Beák és Társa ingatlaniroda vezetője. A szakember szerint senki nem bukik túl nagyot a lakóingatlan-áremelkedés elmaradása miatt, mert a túlárazott ingatlanokat senki nem vette meg 30 százalékkal drágábban, pusztán a tervezett negyed híre miatt. Az elmúlt időszakban értékesített lakások többsége piaci áron kelt el, és az értékesítésre nem volt hatással a meghiúsult fejlesztés.

A KRÉTA működtetője vállalta a felelősséget a rendszer leállásáért

A KRÉTA működtetője vállalta a felelősséget a rendszer leállásáért

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával