Így spórolhat a melegvízen!

Így spórolhat a melegvízen!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

1. Egy kád melegvíz háromszor többe kerül, mint egy ötperces zuhany.

1. Egy kád melegvíz háromszor többe kerül, mint egy ötperces zuhany. Utóbbinál még többet spórolhatunk azzal, ha nem folyatjuk a vizet folyamatosan.

2. Sohasem hagyja feleslegesen elfolyni a melegvizet, például fogmosás közben, vagy a hajmosás, zuhanyzás teljes ideje alatt.

3. A hőfokszabályzós és keverős csapok ugyan többe kerülnek, de hatékonyabbak és jobb az energiafelhasználásuk.

4. A melegvíz energia és pénz. Az el nem használt melegvíz benne maradhat az ellátó-rendszerben, a különböző szabályozó szelepek révén. Ezek beiktatásával, és megoldásokkal akár 30 százalékkal csökkenhet a víz- és az energiafelhasználás. Szakemberektől kérhet tanácsot ezek beépíthetőségéről, előnyeiről.

Egyetlen csöpögő csap havi 170 liter elpazarolt vizet jelent


5. Német tanulmányok szerint egy csöpögő vízcsap havi 170 liternyi veszteséget jelent. Ha a melegvíz szivárog, akkor még külön energiaveszteséggel is számolnia kell.

6. Ha keverőcsapot használ, állítsa a hideg fokozatra. Ha csak rövid időre nyitja meg, például egy gyors kézmosáshoz, akkor nem a költségesebb melegvizet engedi ki a rendszerből.

7. A vízkő nem csak a háztartási gépeknek és a tárolóknak ellensége, hanem a pénztárcának is, ugyanis az elvízkövesedett berendezések erőteljesen fogyasztják a gázt, vagy az áramot. A melegvíz-tárolót állítsa hatvan fokra, ezen a hőmérsékleten ugyanis a legalacsonyabb a vízkőképződés. Közösségi rendszereknél általában ezt a hőfokot használják a szolgáltatók.

8. Ha a vízvezeték-rendszer túlságosan hosszú, akkor jelentős energiaveszteséggel számolhat, ezért már tervezésnél ügyeljen az optimalizálásra, ebben szakemberek nyújtanak segítséget.

9. Ha mégis hosszabb rendszert kell kiépíteni, akkor érdemes a relatív kevesebb vizet használó gépekhez – például egy konyhai mosogatógép – melegvíz-tárolót, vagy egy külön, átfolyó rendszerű melegítőt beépíteni.

10. Ha keringető szivattyú gondoskodik a melegvíz-ellátásról, akkor érdemes programozható kapcsolóórát hozzákapcsolni. Ez a megadott időszakokban, amikor nagy valószínűség szerint nincs szükség a szivattyú működésére (éjszaka, munkaidőben) automatikusan lekapcsolja a berendezést, ezzel energiát takarít meg.

11. Érdemes külön nyilvántartást vezetni a felhasznált vízmennyiségről, ezzel előre tudja kalkulálni a költségeit, továbbá pontosan ismeri, mennyibe kerül egy-egy mosás, fürdés stb.

12. Ha hosszabb ideig nem tartózkodik otthon, kapcsolja ki a melegvíz-tárolót, illetve állítsa le a rendszert.

Hozzászólások