Régészeti világszenzáció: 5500 éves lakóházakat találtak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A Senhszi (Shaanxi) tartományban, Hszian (Xi,an) városától 20 kilométerre...

A Senhszi (Shaanxi) tartományban, Hszian (Xi,an) városától 20 kilométerre lévő házsor négyéves feltárás eredményeként került a felszínre. A 17 barlanglakás Kr.e. 3500 és 3000 között épült - olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon. A barlangházakat a késő újkőkori Jangsao-kultúra népe lakta. A Sárga-folyó mellett kifejlődött kultúrát a kínai civilizáció egyik legfőbb forrásának tartják. A Jangsao-kultúra a festett mintákkal és állatfigurákkal díszített vörös cserépedényeiről ismert leginkább.

A barlangházak mindegyike 10 négyzetméter alapterületű volt, s két helyiségből állt: az egyiket a sziklába vájták, az elülső szoba falait pedig valószínűleg faanyagból építették, és sárral tapasztották be. A régészek égetőkemencéket is feltárták, ahogy rábukkantak a cserépedény tárolására szolgáló barlangokra, s megtalálták a korabeli szerszámokat, valamint a kész árut is.

"A legtöbb barlangház mellett megtalálták az áruraktárt. Meggyőződésünk szerint ezeket a házakat fazekasok lakták" - vélekedett Vang Vejlin (Wang Weilin), a Senhszi Régészeti Intézet igazgatója, az expedíció vezetője. A korábban Kínában feltárt újkőkori településeken a fazekasműhely a családok közös tulajdonában volt. "Itt megtaláltuk a legkorábbi bizonyítékát annak, hogy bizonyos csoportok fazekasságra szakosodtak, vagyis már létezett munkamegosztás. A cserépedények tárolására szolgáló barlangok viszont a magántulajdon megjelenésére utalnak" - magyarázta a régész.