Mi változik 2010-ben?

Mi változik 2010-ben?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság január 26-án eltörölte az ingatlanadót.

Az Alkotmánybíróság január 26-án eltörölte az ingatlanadót. A meg nem valósult ingatlanadóval függ össze, hogy januártól egyes önkormányzatok megemelték az építményadót. Mivel az eredeti tervek szerint az ingatlanadóból levonható lett volna az építményadó, az önkormányzatok abban voltak érdekeltek, hogy minél nagyobb szeletet hasíthassanak ki a tervezett 60 milliárdos állami bevételből. Úgy érveltek: ne a központi költségvetést gazdagítsák az ingatlanadóból befolyó összegek, hanem az maradjon helyben. Zuglóban például kisebb megrökönyödést okozott egy idén janártól hatályos módosító rendelet, amely szerint minden zuglói, vagyis a XIV. kerületben található építmény adóköteles, és a tulajdonosoknak erről bevallást kell benyújtaniuk január 31-ig.

Csökkenő illeték

Ingatlan átruházás esetén a cégek és magánszemélyek is jobban járnak. Lakástulajdon szerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja a lakástulajdon forgalmi értéke. Az illeték mértéke lakásonként 4 millió forintig továbbra is 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után azonban a korábbi 6 százalék helyett 4 százalék. Feltéve, ha az ingatlan forgalmi értéke 1 milliárd forint alatt van. Az 1 milliárd forint feletti részre 2 százalékot kell fizetni, de maximum 200 millió forintot. (Pl. aki az Andrássy úton vásárol magának 10 milliárd forint értékű ingatlant, az egyszer fizet 40 milliót és a 9 milliárd után 180 milliót, tehát összesen 220 millió forintot).

A kedvezményes illeték is változik

Lakástulajdon szerzése esetén a lakás értékének első 4 millió forintjáig határozott az Országggyűlés a kedvezményes, 2 százalékos illetékkulcsról; 4 millió felett továbbra is 4 százalék az illeték. Ha egy cég ingatlanforgalmazási céllal vásárol lakást, úgy 2 százalék illetéket kell fizetnie a teljes érték után. Korábban a kisebb illetékkel csak azok élhettek, akik fő tevékenységként végezték az ingatlanforgalmazást vagy a pénzügyi lízinget. Jövőre azonban a nettó árbevétel meghatározott összetétele határozza meg a jogosultságot. Ennek alapján pedig hitelezési vagy betétgyűjtési tevékenységet végzők is igénybe vehetik, amennyiben árbevételük meghatározott százaléka az ingatlanhoz kapcsolódik. Ezen túl, induló vállalkozások is igényelhetik a kedvezményes illetékfizetést, ha vállalják, hogy nettó árbevételük megoszlása a törvényi feltételeknek megfelelően alakul.

Offshore cégek

A kormány végre megszüntette azt a gyakorlatot, amely szerint a nagy ingatlanfejlesztő, vagy jelentős ingatlanvagyonnal bíró cégek - értékesítés jogcímen - adó- és illetékmentesen vonják ki vagyonukat az országból. Az új szabály szerint a Magyarországon ingatlannal rendelkező társaság nem magánszemély (bármilyen társaság) tagja is adóalany, de csak akkor, ha a külföldi tag a magyar társaságban lévő részesedését kivonja, elidegeníti, és ebből jövedelme származik. Ugyanakkor a korábbi illeték mértéke jelentősen csökkent, bár egyszerre kell megfizetni a társasági adót és az illetéket.

Könnyítés, hogy ha egy cég külföldi tagja eladja részesedését, akkor a vételárból levonhatja a vásárlás és költségei összegét. Az így csökkentett eladási ár 19 százalékát kell adóként befizetnie a külföldi tulajdonosnak az államkasszába.

Kapcsolt vállalkozás

Szigorodtak a kapcsolt vállalkozás szabályai. Mostantól egy ingatlanforgalmazó cég is lehet kapcsolt vállalkozás, ha a tulajdonosok közeli hozzátartozói miatt áll fenn a kapcsolat. Könnyítés, hogy évi 50 millió forint alatti forgalom alatt egyszerűsített dokumentáció készíthető.

Áfaszabály

Az új áfaszabály módosítja a teljesítés helyét. Tavaly ott kellett fizetni az adót, ahol a terméket vagy szolgáltatást nyújtó cég telephelye volt. 2010-től a teljesítési hely már a megrendelő telephelye szerinti állam lesz.

Helyi iparűzési adó

Idén emelkedik a társasági adó mértéke 16 százalékról 19 százalékra. Cserébe eltörölték a 4 százalékos különadót. Rossz hír ugyanakkor, hogy a hipa nem lesz levonható a társaság adóalapjából. Továbbá az APEH-hez kerül a hipa beszedése.

Új erdővédelmi törvény

Az új erdővédelmi törvény a falopások visszaszorítása érdekében létrehozza az erdővédelmi szakszolgálatot, a mezőőrihez hasonló jogosítványokkal. Emellett a faanyag szállítását is szigorú számadású bizonylattal kell majd igazolni annak érdekében, hogy a szállítmány nyomon követése szavatolható legyen. A végrehajtási rendelet várhatóan tartalmazni fogja, hogy az őrök lefoglalhassák az ellopott faanyagot, elkobozhassák az elkövetéskor használt eszközöket, köztük a gyakran nagy értékű terepjárókat, motorfűrészeket is.

Hozzászólások