Líbia: romba dőlhetnek a luxus ingatlanok

Líbia: romba dőlhetnek a luxus ingatlanok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Bengáziban egy ötcsillagos hotel került veszélybe, Tripoliban a tengerparti apartmanok.

A Corinthia hotel és más toronyházak Tripoliban

Bengáziban egy ötcsillagos hotel került veszélybe, Tripoliban a tengerparti apartmanok. Az első szálloda, amit a felkelők elfoglaltak Tripoliban, az egykori Al Jazira hotel helyén épült 360 szobás, ötcsillagos szálloda volt. Ezt az amerikai érdekeltségű International Investment építette a hetvenes években. Ekkor még az USA jóban volt Kadhafi rendszerével.

De másutt is megjelentek külföldi beruházók. Máltai és kuvaiti vállalatok közösen fejezték be még tavaly a Palm City Residences nevű projektet a tengerparti Janzourban. A Golf News szerint az ötcsillagos luxus körülményeket biztosító létesítményt egészen mostanáig jó kihasználtsággal üzemeltették. A felkelők egy része ide is behatolt.

Kapcsolódó cikkeink:

Videó: mit mondott Kadhafi halálhírére Hillary Clinton a Fehér Házban?

Ilyen luxusbunkerben bújkálhatott Kadhafi, a bukott diktátor

Győzött a forradalom
©

Konferenciákat, exkluzív rendezvényeket lehet ott tartani és egy gyógyászati részleget is üzemeltetnek. A tervek szerint később irodahelyiségeket és üzleteket is létesítenek, így a környék üzletemberek kedvelt helye lehet. A líbiai cégnek sokéves tapasztalata van a közel-keleti és európai szállodaüzemeltetési piacon. Az IHI egyebek között a budapesti Grand Hotel Corinthiához is kapcsolódik, éveken keresztül a fő üzemeltetője volt.

Az Al kendi hotel a fővárosban

Természetesen különféle arab országokból érkező beruházók is fantáziát láttak a líbiai turizmusban, különösen az után, hogy Kadhafi rezsimje rendezte kapcsolatait Nagy-Britanniával és Olaszországgal, s ezért egyre jobbak lettek az idegenforgalom kilátásai. A Financial Times beszámolója szerint a katari állami Barwa Real Estate Co két milliárd dolláros beruházást készít elő a Líbiai Fejlesztési és Befektetési Vállalattal. Tengerparti üdülőhelyeken akarnak szabadidős ingatlanokat, lakásokat és üzleteket felhúzni.

Így nézhet majd ki a Tripoli melletti lakónegyed, ha felépül

A bahreini Tameer ingatlanfejlesztő vállalat például egy 20 milliárd dolláros vegyes hasznosítású komplexumot akart felhúzni Tripoli keleti határában, egy nagyobb völgyben. Az Arab Gazdaság-és Társadalomfejlesztési Alappal közösen tervezett akcióban egy önálló várost építettek volna több száz ezer embernek, iskolákkal, üzletközpontokkal és hotelekkel, lakásokkal. Észak-Afrikai legnagyobb ilyen típusú beruházása lett volna.

Dubai ingatlanfejlesztők – még a 2008 őszi globális ingatlanpiaci összeomlás előtt egy-két hónappal – Tripoliban akartak nagy beruházást indítani. A Tripolis Towers két, egyenként 40 emeletes toronyház lett volna, összesen 275 ezer négyzetméternyi beépített területtel, közvetlenül a tengerparton.

 

Hozzászólások