Tetőkertek: kicsiben is megéri

Tetőkertek: kicsiben is megéri

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A tetőkert szennyezett városokban tisztítja a levegőt, oxigént termel. Csökkenti a házba jutó zaj mértékét.

A tetőkert szennyezett városokban tisztítja a levegőt, oxigént termel. Csökkenti a házba jutó zaj mértékét. Egy zöldtetős ház esőzések alkalmával kevésbé terheli a csatornahálózatot, hiszen a tetőre jutó csapadéknak akár 60 százalékát is a növények hasznosítják.

Egy jól megépített tetőkert az alatta levő tető élettartamát akár meg is duplázhatja, hiszen számos környezeti tényezővel szemben védi azt. A nyári forróságban egy gyepen minden gond nélkül át tudunk sétálni mezítláb, ám egy aszfaltos úton ez már fájdalmas lenne. A bitumenes lemezzel fedett lapos tetők hőmérséklete nyáron 60-70 °C-ig is felemelkedhet, ám egy tetőkert alatti szigetelés hőmérséklete nem emelkedik a nyár legforróbb napjain sem 25-30 °C fölé.

A jól szigetelt tető alapfeltétel, erre jön rá a szigetelésvédő réteg, amely felett található a szivárgó réteg - anyaga lehet perforált polietilén vagy polipropilén drénlemez, nyíltpórusú ásványi, vagy újrahasznosított szubsztrát - ami a felesleges csapadékvíz elvezetéséről hivatott gondoskodni. A szivárgó réteget mechanikusan szőtt geotextilia szűrő réteg választja el az ültető közegtől.

A tetőkert típusától, a vegetációs réteg vastagságától függően - drén, talaj, növényzet stb. - a felületi terhelés 45 kg/m2-től akár az 1000 kg/m2-ig is terjedhet. Ezért tetőkert építése előtt mindenképp ismerni kell a födém teherbírását, tehát egy statikai vizsgálat alapkövetelmény.

A tetőkert lehet extenzív, fél-intenzív és intenzív – amelyek a gondozási-, főleg öntözési igényben, és emiatt a növényzet típusában térnek el egymástól. Előbbi alig igényel gondoskodást, ide szárazságtűrő növényeket, szukkulenseket (varjúhájféléket, kövirózsákat), ültethetünk, vagy fűfélékkel telepíthetjük be. Fontos megjegyezni, hogy a hazai klímán csak ezek az évelők bírják ki öntözés nélkül. Amennyiben egyéb évelőkkel kívánjuk gazdagítani extenzív zöldtetőnket, úgy feltétlen számolnunk kell időszakosan az öntözéssel.

Az ültető közeg vastagsága extenzív zöldtetők esetén 6-15 cm, fél-intenzív zöldtetőknél 15-30 cm, intenzív zöldtetőknél pedig 30 cm rétegvastagság feletti. A fél-intenzív zöldtetők a füvesítés mellett alacsony évelő növények beültetésére is alkalmasak. Az intenzív zöldtetőkön már kisebb fák, örökzöldek, cserjék is megélnek – jóval, több gondozással és öntözéssel, mintha természetes talajba lennének ültetve

Egy tetőkert megépítése nem jár jelentős többletköltséggel a ház teljes költségvetését alapul véve, és ha hozzávesszük a hozzá köthető energia megtakarítást, a tető élettartamának növelését, valamint hogy ott is lehet kert, ahol amúgy erre nincs elegendő terület – ez néhány éven belül megtérül. És a garázs tetején, akár fűben heverve is napozhatunk.