szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

IV. Károly magyar király (I.

IV. Károly magyar király (I. Károly osztrák császár) legidősebb fiát családja körében, a bajorországi Pöckingben érte a halál 98 éves korában. A gyászszertartások tizenhárom napig tartanak, Németországban kezdődnek, Ausztriában folytatódnak és Magyarországon érnek majd véget. 

Kedd óta áll a ravatal
A kép jobb szélén lévő üres terület az elhunyt sírhelye

Habsburg Ottó holttestét kedden ravatalozták fel Pöckingben. Mielőtt végső nyugalomra helyeznék, felesége, a tavaly elhunyt Regina Habsburg holttestével együtt előbb Münchenben, majd a jövő kedden a mariazelli bazilikában is felravatalozzák. Mariazellben a jövő szerdán Egon Kapellari grazi katolikus püspök celebrál gyászmisét az elhunyt Habsburg Ottó és felesége lelki üdvéért.

Kapcsolódó cikkünk:

Ebben a villában lakott Habsburg Ottó

Mariazellből csütörtökön, július 14-én szállítják át a földi maradványokat az osztrák fővárosba, a belvárosi Neue Markton álló Kapucinus templomba és ott ismét felravatalozzák a koporsókat.

A templom régóta a cszászári család sírhelye

A Kapucinus templom egy kolostorral együtt a XVII. század első felében épült Anna királyné, II. Mátyás felesége végrendelete szerint. 1633 óta szolgál a Habsburgok temetkezési helyéül. Közel 150 sír található többször is bővített kriptájában, kevés kivétellel uralkodóké és családtagjaiké. Itt található Mária Terézia és férje, Lotharingiai Ferenc szarkofágja csakúgy, mint I. Ferenc, I. Ferenc József és Erzsébet királyné, valamint fiuk, Rudolf sírhelye.

Egyebek között Ferenc József is itt nyugszik

1989-ben itt temették el Habsburg Ottó anyját, Zita magyar királynét és osztrák császárnét, valamint 2008-ban Habsburg Ottó testvérét, Carl Ludwigot is. A bécsi Kapucinus templomban jelölték ki Carl Ludwig özvegyének, Yolande de Ligne-nek a sírhelyét is, valószínűleg utolsóként. Habsburg Ottó apja, az 1922-ben száműzetésben elhunyt utolsó magyar király és osztrák császár Madeira szigetén van eltemetve. 

A császári kripta

Július 16-án a Szent István-székesegyházban (Stephansdom) Christoph Schönborn bécsi érsek celebrál gyászmisét, amelyet a Kapucinus templomig tartó gyászmenet követ. A család közlése szerint július 17-én vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában szintén gyászmisét tartanak, mielőtt a szívet tartalmazó urnát elhelyezik a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, ahol bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Itt halt meg Habsburg Ottó

Habsburg Ottó a Starnberger See nevű tó közelében lévő Pöckingben, a Hinderburgstrasse 15.