Hogyan világítsuk meg természetes fénnyel a sötét helyiségeket?

Hogyan világítsuk meg természetes fénnyel a sötét helyiségeket?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A fénycsatorna - merthogy ez a csodákra képes eszköz - működése leginkább egy optikai kábeléhez hasonló: a...

A fénycsatorna - merthogy ez a csodákra képes eszköz - működése leginkább egy optikai kábeléhez hasonló: a napsugarakat egy speciális csatornaszerű eszközzel a tetőről a sötét helyiségbe juttatjuk. Míg a régebbi típusú bevilágítók nyáron a nem kívánt magas hőmérsékletet is a helyisége juttatták, a fénycsatornákkal ilyen gond nincs. Az eszköz antik ősét a régi görögök is használták.

A gyűjtőbúra a ferde, vagy sík tetők mellett akár oldalfalakon is elhelyezhető, 15-60 fokos dőlésszög között. A tájolás és az egyedi terepismeret persze fontos, mert ha egy nagy fa árnyékolja a búrát, az nem szerencsés. A búrák között egyes típusok a tetősíkból kiemelkedhetnek, e domború kupolák törhetetlenek, így a jégeső sem károsítja, és az UV sugarak sem jutnak át rajta.

©

Ezek felfogják a fénysugarakat, és tükrös felületű csöveken vezetjük velük a fényt a célhelyiségbe. Itt díffúzorok segítségével természetes és szórt fénnyel világítjuk be a szobát. E csövek nem csak merevek, hanem flexibilisek is lehetnek, ezzel számos akadály elkerülhető a cső levezetése során.

A 250-550 mm átmérőjű fényt vezető cső akár 6 m hosszúságban is beszerelhető . Ezeknek a fényvisszaverési értéke megközelíti a 100 százalékot. A csőbe nem juthat nedvesség, ezért azt megfelelően kell szigetelni. Nedvesség bejutása esetén a pára és az ebből eredő elszíneződés a flexibilis cső belső felületén nagyban rontja annak fényvezetési hatásfokát.

A csövön bevezetett természetes fény növeli a lakók komfortérzetet, amit a mennyezeten elhelyezett sík fényelosztó prizma egyenletesen terít szét a helyiségben. Mindenki számára ismert, hogy a természetes fény mennyivel kellemesebb a szemünknek, a mesterséges fényforrások adta világításhoz viszonyítva. Villanykörtéknél, fénycsöveknél is inkább a természeteshez hasonló színű fényt adókat keressük. A bevilágítás ideális mértékét ajánlatos jól meghatározni. Ha ez nem sikerül, akkor kiegészítő megvilágításra is szükség lehet.

Egy-egy fénycsatorna rendszer a következő elemekből áll: alap-szett, tetőidom (ez a cserép típusától függ), hosszabbító csövek (60 és 40 cm hosszúak, ha kell könyök idom), fényszóró. Egy 4-10 négyzetméteres sötét helyiség bevilágításához az alap-szett 35 ezer forintba kerül, a hosszabbító cső 15 ezer körül, a fényszóró pedig 9-15 ezer forint körüli áron vásárolható meg.

Speciálisabb esetekben ezek az árak magasabbak, és a munkadíjat nem tartalmazzák. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha azt nézzük, hogy egy ablak sem olcsó, és ide az ablak sem lenne megoldás, akkor már mindjárt jobban hangzik a dolog. Főleg, ha hozzávesszük, hogy a beépítést követően ingyen fényhez jutunk, nem kell többlet áramköltséget fizetni.