Újra megpróbálják elárverezni a Balatonringet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megpróbálják elárverezni a Sávolyra tervezett Balatonring MotoGP-pálya területét. Bobek József polgármester szerint ez viszont nem változtat a tényeken, miszerint a pálya megépítése továbbra is a kormány kiemelt beruházásai közt szerepel és a sávolyiak ma is fantáziát látnak benne.

Először a helyi önkormányzat kezdeményezett bírósági végrehajtást a Balatonring megépítésére szolgáló, 196 hektárnyi terület tulajdonosa, a spanyol érdekeltségű Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. ellen, mivel az nem fizette meg a telekadót - idézte fel a polgármester. 

A helyi önkormányzat azzal került az eljárásba, hogy korábban belterületbe vonta a pálya területét, majd telekadót vetett ki rá, ezt pedig nem fizette a telek tulajdonosa, pár év alatt több száz millió forintos adósságot halmozva fel.

A településnek időközben sikerült megegyeznie a céggel, így került a helyi önkormányzat tulajdonába az elakadt beruházáshoz megépült csatornarendszer. A cég azonban továbbra is adós maradt az adóhatóság és a bírósági végrehajtó felé, ezért írták ki - a polgármester tudomása szerint - a területet árverésre az év elején, majd annak sikertelensége miatt októberben újra.

A település rendezési tervében különleges sportra alkalmas besorolást kapott a Balatonring megépítésére szánt terület, és ezen nem kíván változtatni a helyi testület. Egyfelől azért, mert nincs pénze a rendezési terv módosítására, másfelől azért, mert ma is hisz és fantáziát lát a MotoGP pálya megépítésében - mondta Bobek József.

Szerinte nem lehet véletlen, hogy a kormány továbbra is a kiemelt beruházások közt tartja számon, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nyilván nem jelenthet anyagi szerepvállalást, de számos egyéb módos is lehet támogatni egy beruházás megvalósulását.

A polgármester azt mondta, a beruházás megvalósulása szempontjából nincs jelentősége annak az elszámolási vitának, ami miatt a bírósági végrehajtó immár másodszor próbálja elárverezni a pálya területét, hiszen nem azon múlik a megépítése, hogy az árverezés sikerrel jár vagy sem.

Az index.hu információi szerint egy október 13-a óta tartó online árverésen próbálják értékesíteni a Sávolyon tervezett MotoGP pálya területét. Ezen a földdarabon lett volna a tervezett motorospálya aszfaltcsíkja. Nincsenek rajta épületek, évek óta érintetlen, a betonozást előkészítő földmunkák sem látszanak, a helyet ellepte a méteres gaz.

A december 12-én 14 óráig tartó árverésen a licit 1,5 milliárdról indul. Ha két árverés is sikertelen lesz, akár féláron is el lehet majd vinni a közel 200 hektárnyi területet.