Még mindig október végén nyithat meg a Bálna

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pécsi Itélőtábla közbenső ítélete nem befolyásolja a Duna-parti Közraktárak helyén épült Bálna (korábban CET) megnyitását, annak várható időpontja továbbra is október vége - mondta Budapesten Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes csütörtökön, sajtótájékoztatón.

A Népszabadság beszámolója szerint a fővárosi önkormányzat köteles megfizetni az MKB Banknak a 2008-ban, a Bálna beruházásával kapcsolatban kötött hitelkeret-megállapodás alapján fennálló adósságot - a napilap beszámolója szerint ez szerepel a Pécsi Ítélőtábla szerdai határozatában.    

Bagdy Gábor megerősítette, hogy a Pécsi Ítélőtábla az első fokú közbenső ítélete megváltoztatta, és kimondta, hogy az önkormányzat köteles megfizetni a fennálló pénzügyi adósságot. A közbenső ítélet után a per a fizetendő összeg megállapításáról folytatódik. A főváros a Kúriához fog fordulni felülvizsgálatért, de mindez nem befolyásolja a nyitást, amelynek időpontja továbbra is október vége - tette hozzá.     Bagdy Gábor azt mondta, ha a bíróság kimondja, hogy a fővárosnak fizetnie kell, akkor felmerül a kérdés, hogy ki felel a kialakult helyzetért. Azt a főpolgármester-helyettes nem tudta megmondani, hogy honnan lesz fedezet az összegre. Ha fizetni kell, akkor "valamelyik ujjunkat el kell kezdeni harapdálni" - mondta.    

Emlékeztetett arra, hogy a főváros, az MKB és a beruházó Porto Investment 2008-ban háromoldalú megállapodást kötött, hogy a beruházó hitelt tudjon felvenni az MKB-tól.    

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Az épület jelenleg még üresen áll. A Porto Investmenttel a fővárosnak több jogvitája is volt, egyebek mellett a bankgarancia lehívása miatt, 2011-ben pedig a beruházó felmondta a korábban megkötött szerződést.    

A Bálna a tervek szerint kulturális programok helyszíne lesz, emellett biopiac, valamint több étterem és kávézó is helyet kap benne.