A kerület, ahol hírből sem ismerik az ingatlanpiaci válságot

A kerület, ahol hírből sem ismerik az ingatlanpiaci válságot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosi lakáspiac kiemelt célterülete Budapest XIII. kerülete. Az Otthon Centrum felmérése szerint a jelenleg fejlesztés alatt álló fővárosi lakásállomány 26 százaléka, azaz 4030 lakás a kerületben épül. A fővárosi lakáspiaci tranzakciók 8-10 százalékát – 2500-3500 adásvétel évente - évek óta stabilan a kerületben kötik, és ebben a válság évei sem mutattak változást.

A múlt évben közel 3400 lakástranzakció zárult le Újlipótváros/Angyalföldön, ami a második legtöbb a fővárosi kerületek közül. Ezen belül az új építésű lakások vásárlásának aránya 7,4 százalék, ami az egyik legmagasabb Budapesten. A XI. kerületben – ahol szintén jelentős fejlesztések zajlanak – 3200 lakástranzakció történt 2015-ben,ezek 4,5 százaléka irányult új építésű lakás vásárlásra. A XIV. kerületben pedig 3500, aminek 2 százaléka volt új építésű. Ezek a számok nem tartalmazzák a megkötött előszerződéseket, amelyeket jellemzően az új építésű lakásokra kötnek már a fejlesztés korai szakaszában.

Az első nyolc hónap eladásait az előző év azonos időszakához viszonyítva a XIII. kerületi használt téglaépítésű társasházi lakások esetén az átlagos négyzetméterenkénti vételár 35 százalékkal nőtt – derül ki az Otthon Centrum adataiból. Ez az egyik legmagasabb árnövekedés a fővárosi kerületek között, messze a legnagyobb tranzakciószám mellett. A panellakásoknál 40 százalékos volt a fajlagos átlagár-növekedés, míg az új építésűek esetében is közel 10 százalék volt egy év alatt.

Itt épül az egyik legnagyobb budapesti projekt is
Az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő is ezen a területen építi legújabb, lakóingatlanát. A térség egyik legfrissebb újlakás-projektje a Biggeorge Property Zrt. nevéhez köthető az Árpád hídi metróállomástól pár percre, a Dagály úszókomplexum szomszédságában. A Dagály Residence nevet viselő komplexumban 131 lakás kap majd helyet, az otthonok 29 négyzetmétertől indulnak, de 2-3 szobás otthonok és valódi budai panorámát kínáló penthouse lakások is megtalálhatóak a kínálatban. A lakásokat várhatóan 2018 negyedik negyedévében adják át.

Az Otthon Centrum közreműködésével 2016 első nyolc hónapjában megkötött szerződések alapján az átlagár négyzetméterenként 511 ezer forint volt az új lakások esetében és gyakorlatilag ezzel egyező 513 ezer a használt téglaépítésű társasházi lakásoknál, ami arra mutat, hogy nagyobbrészt az újszerű használt lakások forognak. A panelek átlagára 3 négyzetméterenként 51 ezer volt a kerületben.

Az Otthon Centrum legfrissebb, szeptemberi felmérése alapján jelenleg a fővárosban az internetes piactereken megjelent 15 500 új építésű lakás 47 százaléka már vevőre talált. A legtöbb projekt (53) XIII. kerületben épül, amely a fővárosi projektek 26 százalékát jelenti. A kerületben már a 2000-et követő lakáspiaci fellendülést megelőzően beindult néhány nagy társasház építése, elsőként az Újlipótváros közelében, majd a Duna-parton, a FOKA-öböl környékén.

A válság során a látványos, több ütemre tervezett nagyberuházások megtorpantak ugyan, de folyamatos volt a lakásépítés a kerületben. A 2014-et követően élénkülő piacon a fejlesztések részben a már bevált helyszíneken folytatódtak (Angyalföld és a Duna part), részben pedig új területek is lendületet kaptak. Így megemlíthető a Lőportárdűlő városrész, ahol több nagy projekt van előkésztés alatt, Vizafogó, ahol folytatódnak a megkezdett beruházások és szintén beépítetlen fejlesztési területek találhatók, illetve a 2017-es vizes világbajnokságra jelenleg építés alatt álló Dagály úszókomplexum környéke.

©

A kerület belső részén, Újlipótvárosban és az ezzel közvetlenül határos tömbökben, a kialakult városszövet már jóval kevesebb új fejlesztésre ad lehetőséget, kivéve a Lehel tér szomszédságában a Westend bevásárlóközponttól északra található (egykor a projekt II. ütemeként ismert) nagy kiterjedésű területet, amelytől északra a kerületi városrehabilitáció keretében újabb szanálások révén további fejlesztési lehetőség jön létre. A terület adottságai alapján a lakás és nem lakás funkciók egyaránt megjelenhetnek itt.

Hozzászólások