szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

40 milliárd forintból az építészszakma tiltakozása mellett egy pár éve felújított épületet alakítanak át, hogy úgy nézzen ki, mint 1905-ben. Mondjuk, akkor senkinek sem tetszett.

A Mátyás-templom szomszédságában, a Szentháromság tér 6. számnál fekvő épületet, 2016-ban szemelte ki a kormány az akkor még nemzetgazdasági minisztérium leendő székhelyéül. Az 1906-ban Fellner Sándor tervei alapján elkészült épületben 1945-ig az akkori Pénzügyminisztérium működött.

Az épületet annak ellenére is az eredeti, száz évvel ezelőtti állapotába állítják helyre, hogy túldíszítettsége miatt már a maga korában is nagyon sok bírálat érte. A szomszédos Mátyás-temploméval konkuráló neogótikus tornyot egy második világháborús találat tüntette el. A 2016-os tervek szerint a beruházás költsége 26, az idei költségvetés szerint 40,5 milliárd forint. A minisztérium több mint kétezer dolgozója közül a pályázati kiírás szerint is csak nagyjából 800-nak jut hely a Szentháromság téren, azaz dolgozónként 50 millióba fáj a projekt.

2017 elején egy miniszteri biztost neveztek ki a feladatra – Borbély Pált –, majd az ugyancsak bevett forgatókönyv szerint egy külön projektcég is alakult, az NGM-TÉR6 (május óta PM-TÉR6) Kft., amelynek vezetője Borbély Pál, aki a Várba költözést preferáló pénzügyminiszter Varga Mihály Mihály közbenjárására az 1,1 milliárd forintból felújított Klebelsberg-kastély műszaki ellenőreként is tevékenykedett.

A projekt első ütemének eredetileg becsült, és az eredményhirdetés szerinti összege is nettó 9,8 milliárd forint. Három vetélytárs közül a keretszerződésben már előzőleg is nevesített W-G 2018 Konzorcium nyerte el, amelyben a West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. vesz részt.

A konzorcium feladatai az első ütemben tartószerkezeti és tetőbontási munkák elvégzése, a nyilászárók cseréje, valamint a háború után elbontott emelet és rizalit (azaz homlokzat) visszaépítése lesz.

A West Hungária Bau tavaly majdnem megduplázta nettó árbevételét (25,4 milliárd forintról 41,4 milliárd forintra), adózás előtti eredménye pedig 2,5 milliárd forintról 5,2 milliárd forintra emelkedett 2016-hoz képest. A tulajdonos Paár Attila legutóbb 35. volt a leggazdagabb magyarok listáján 31,5 milliárd forintra becsült vagyonnal, a Puskás Stadion mellett például a PM mai József Nádor téri épülete alatti mélygarázst is ők építik. A Garage tavaly az előző évi 730 millió forintról egymilliárdra növelte nettó árbevételét, nyeresége pedig szinte megduplázódott, 67 millió forintra – írta a 24.hu.

Kollégánkat egyébként május végén rendőrök igazoltatták, amiért fotókat szeretett volna készíteni a tervezett építkezés helyszínén, majd augusztusban írtunk egy tényfeltáró cikket a felújításról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!