Közelíti a Duna Aréna horrorárát az új Pénzügyminisztérium

Közelíti a Duna Aréna horrorárát az új Pénzügyminisztérium

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

40 milliárd forintból az építészszakma tiltakozása mellett egy pár éve felújított épületet alakítanak át, hogy úgy nézzen ki, mint 1905-ben. Mondjuk, akkor senkinek sem tetszett.

A Mátyás-templom szomszédságában, a Szentháromság tér 6. számnál fekvő épületet, 2016-ban szemelte ki a kormány az akkor még nemzetgazdasági minisztérium leendő székhelyéül. Az 1906-ban Fellner Sándor tervei alapján elkészült épületben 1945-ig az akkori Pénzügyminisztérium működött.

Az épületet annak ellenére is az eredeti, száz évvel ezelőtti állapotába állítják helyre, hogy túldíszítettsége miatt már a maga korában is nagyon sok bírálat érte. A szomszédos Mátyás-temploméval konkuráló neogótikus tornyot egy második világháborús találat tüntette el. A 2016-os tervek szerint a beruházás költsége 26, az idei költségvetés szerint 40,5 milliárd forint. A minisztérium több mint kétezer dolgozója közül a pályázati kiírás szerint is csak nagyjából 800-nak jut hely a Szentháromság téren, azaz dolgozónként 50 millióba fáj a projekt.

2017 elején egy miniszteri biztost neveztek ki a feladatra – Borbély Pált –, majd az ugyancsak bevett forgatókönyv szerint egy külön projektcég is alakult, az NGM-TÉR6 (május óta PM-TÉR6) Kft., amelynek vezetője Borbély Pál, aki a Várba költözést preferáló pénzügyminiszter Varga Mihály Mihály közbenjárására az 1,1 milliárd forintból felújított Klebelsberg-kastély műszaki ellenőreként is tevékenykedett.

A projekt első ütemének eredetileg becsült, és az eredményhirdetés szerinti összege is nettó 9,8 milliárd forint. Három vetélytárs közül a keretszerződésben már előzőleg is nevesített W-G 2018 Konzorcium nyerte el, amelyben a West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. vesz részt.

A konzorcium feladatai az első ütemben tartószerkezeti és tetőbontási munkák elvégzése, a nyilászárók cseréje, valamint a háború után elbontott emelet és rizalit (azaz homlokzat) visszaépítése lesz.

A West Hungária Bau tavaly majdnem megduplázta nettó árbevételét (25,4 milliárd forintról 41,4 milliárd forintra), adózás előtti eredménye pedig 2,5 milliárd forintról 5,2 milliárd forintra emelkedett 2016-hoz képest. A tulajdonos Paár Attila legutóbb 35. volt a leggazdagabb magyarok listáján 31,5 milliárd forintra becsült vagyonnal, a Puskás Stadion mellett például a PM mai József Nádor téri épülete alatti mélygarázst is ők építik. A Garage tavaly az előző évi 730 millió forintról egymilliárdra növelte nettó árbevételét, nyeresége pedig szinte megduplázódott, 67 millió forintra – írta a 24.hu.

Kollégánkat egyébként május végén rendőrök igazoltatták, amiért fotókat szeretett volna készíteni a tervezett építkezés helyszínén, majd augusztusban írtunk egy tényfeltáró cikket a felújításról.