Gyönyörű híd épül a genovai katasztrófában összeomlott viadukt helyére

Gyönyörű híd épül a genovai katasztrófában összeomlott viadukt helyére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Augusztus közepén egy vihar döntötte romba Genova hatvanas években épült viaduktját. A genovai születésű sztárépítész, Renzo Piano ingyen készítette el a terveket a Morandi-viadukt helyére kerülő hídhoz.

A híd alja egy hajó dongáját formázza majd, ezzel Piano a város tengeri múltja előtt akar tisztelegni. A most kijött látványtervek szerint a híd acélból épül, és napelemek segítségével fog éjszakánként világítani az a 43 lámpa, amely a Morandi híd összeomlásakor meghalt 43 áldozatnak állít emléket.

©

„Ez egy gyönyörű híd lesz, nagyon genovai. Egyszerű, de nem triviális. Acélhíd, biztonságos és tartós” – nyilatkozta Piano, akinek a nevéhez olyan épületek kötődnek, mint a párizsi Pompidou Központ, vagy a New York-i Whitney Museum.

©

Az augusztus vihar előtt a régi viaduktot állandóan javítani kellett, és az egyik szakember jelezte is, hogy az egész szerkezet „egy mérnöki hiba”. Olaszországban több infrastrukturális katasztrófa történt az elmúlt években; a Morandi például az ötödik híd volt, mely összeomlott a közelmúltban – írta a Dezeen.

©