szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigi két adósáv mellett egy harmadikat vezettek be a Somogy megyei településen.

Az ellenzéki vezetésű balatoni városban már felmerült annak a lehetősége, hogy a Balaton közvetlen partján levő épületek után magasabb adót kelljen fizetni, de ezeket a javaslatokat a korábbi testület nem engedte még napirendre sem venni. Az új testület a legutóbbi közgyűlésen megszavazta a hatvan százalékkal is megnövelt adót, így az újonnan létrehozott harmadik adósávba tartozóknak januártól már a magasabb díjat kell megfizetni.

Az adóemelésről az Infostart írt a hírbalaton.hu tudósítására hivatkozva, ebből kiderül, hogyan érinti a vízparti házakat az emelés:

  • 80 négyzetméterig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 780 forint helyett 1235 forintot kell fizetni négyzetméterenként
  • 80 négyzetméter felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 1170 forint helyett 1850 forintot kell fizetni négyzetméterenként
  • nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után marad a 1170 forintos adó négyzetméterenként
  • kereskedelmi egység, szállásépület után az eddigi 1170 forint helyett 1290 forintot kell fizetni
  • üdülő esetében az eddigi 1310 forintos adó 1850 forintra emelkedik négyzetméterenként

A testület arról is döntött, hogy januártól megadóztatják a másfél négyzetméternél nagyobb óriásplakátokat is, ezekért évi 12 ezer forintot kell majd fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!