szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak közben jól felverték az árát. A műemléki épület a Mátyás templommal szemben található.

Közleményt adott ki korábban arról a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy nettó 8,7 milliárd forintért megvette az Úri utca 21. alatt található régi városháza épületét. Mindezt a 24.hu most azzal egészítette ki, hogy a jegybank az épületet valójában 2014-ben egyszer már megvette:

Matolcsyék akkor a Magyar Tudományos Akadémiának fizettek a leromlott állapotban lévő műemlékért, csak jóval kevesebbet, 1,9 milliárd forintot.

Az ingatlan rövid idő után a jegybank által létrehozott Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítványhoz (PADA) került, amely 4 milliárd forintot költött annak felújítására. A 24.hu megjegyzi: a munka éveken át tartott, az átépítés ráadásul úgy lett megoldva, hogy az a Bölcs Vár mellett vendéglátóhelyek működtetésére is alkalmas legyen.

A lap kérdésére, hogy milyen módszerrel határozták meg a 8,7 milliárd forintos vételárat, az MNB azt írta, "a Bölcs Vár vételára a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) értékbecslési szabvány alapján került meghatározásra, mely az épület egyedi paramétereit, a felújítás költségét, illetve az elmúlt évek jelentős ingatlanpiaci árnövekedését is alapul vette".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyenis Ágnes hvg360

Bóvli kötvényekre megy a közpénz

Tízmilliárdokkal kapcsolódnak be az oligarchák sokszor befektetésre nem ajánlott minősítésű cégei a Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programjába, ami a tiltott monetáris finanszírozás elvébe ütközhet.