szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy felmérésből az is kiderül, hogy a 30 és 59 év közötti magyarok átlagosan 83 négyzetméteres ingatlanban élnek.

Hat négyzetméter – ennyivel szeretnének nagyobb lakást a 30-59 éves magyarok. Legalábbis ez derül ki a K&H biztos jövő felméréséből, amely a jelenlegi lakáshelyzet mellett azt is megvizsgálta, hogy mekkora ingatlant tartanának a megkérdezettek megfelelőnek.
 
Az érintett korosztály tagjai átlagosan 83 négyzetméter alapterületű lakóingatlanban élnek, miközben 89 négyzetmétereset tartanak ideálisnak. A budapestiek jelenleg 59 négyzetméteren laknak, míg a falubeliek ennek majdnem a dupláját, 101 négyzetmétert mondtak. Ugyanakkor, akik lakást szeretnének vásárolni a következő öt évben, azok átlagban 76 négyzetméterest vennének.
 
A háztartás létszáma persze jelentősen befolyásolja a méreteket. A felmérés szerint az egyedülállók 55 négyzetméteres ingatlanban laknak, és ennél mindössze 1 négyzetméterrel szeretnének nagyobbat. A kétfős háztartásoknál hasonló a helyzet: ők átlagosan 73 négyzetméteren élnek, és ezt is tartják ideálisnak. Más a helyzet azonban azoknál, akik hárman vannak: ők jelenleg átlagosan 85 négyzetmétert osztanak meg egymással, de ennél valamivel nagyobb alapterületre, 92 négyzetméterre lenne szükségük. A négyfős családok pedig a jelenlegi 93 négyzetméter helyett 104-re vágynak, az ötfős háztartások 112 négyzetméter helyett 125 négyzetméterre tartanának igényt.
 
A kutatás választ adott arra is, hogy a megkérdezettek kivel laknak egy fedél alatt. Az egyszemélyes háztartások az 50-es korosztályban a leggyakoribbak, és a legtöbb egyedülálló Budapesten és a megyeszékhelyeken lakik. Akik megosztják valakivel az ingatlanjukat, azoknak a 76 százaléka a párjával teszi ezt, 58 százalékuknál pedig gyerek is van a családban. Budapesten csak a válaszadók 42 százaléka lakik együtt a gyerekével, megyeszékhelyen, kisvárosban és faluban ez az arány sokkal magasabb, jellemzően 60 százalék. A megkérdezettek 13 százaléka a szüleivel, 4 százalékuk pedig más rokonnal él egy fedél alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!