Visszaesett a magyar építőipar, és ezt nem lehet csak a járványra fogni

Visszaesett a magyar építőipar, és ezt nem lehet csak a járványra fogni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Márciusban 3,4 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. Az év első három hónapjában állóra fékezett a szektor.

Márciusban az építőipari termelés volumene 3,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent. A februárihoz képest 5,2 százalékos a visszaesés.

Az árak ellenben nőttek: az első negyedévben az építőipar termelői árai 8,5 százalékkal voltak magasabbak a 2019. január-márciusinál.

A változás oka nem csak a koronavírus-járvány, annak a hatása az építőiparban lassabban fog megjelenni, építkezéseket nem annyira szoktak egyik pillanatról a másikra lemondani, mint amilyen gyorsan más iparágakban döntéseket hoznak a fogyasztók és a cégek.

Nagy változást az okozhat, hogy 2019. december 31-ig lehetett csak igénybe venni a kedvezményes lakásáfát. Az első negyedévben az átadott lakások száma még hatalmasat nőtt, köszönhetően annak, hogy több építkezés átcsúszott még 2019-ről.

Ez a megkötött új szerződések számán is látszik, azokból márciusban 9,9 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Még látványosabb a változás, ha ezt részleteire bontjuk: az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,3 százalékkal elmaradt a 2019. március végitől.

2020 első három hónapját összesítve az látszik, hogy az előző év azonos időszakához képest gyakorlatilag stagnált a termelés: 0,1 százalékos esést mértek.

Hozzászólások