szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szerződésmódosításban előre nem látható körülményekre hivatkoznak.

Tavaly februárban kötött szerződést a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel és a Paár Attilához köthető Magyar Építő Zrt.-vel az új Néprajzi Múzeum megépítésére. A két cég a munkát 25,97 milliárd forintért vállalta.

Az Átlátszó most az uniós közbeszerzési értesítőre hivatkozva azt írja, hogy

a beruházás összesen 6,1 milliárd forinttal, 32 milliárdra drágult.

Ebből 1,7 milliárdot költenek a műszaki tartalom kibővtésére, 4,4-et pedig olyan egyéb építési munkákra, amelyek nem szerepeltek a szerződésben, és amelyek „más ajánlattevőtől való beszerzése nem megvalósítható”.

Az áremelkedést a szerződésmódosításról szóló dokumentumban azzal indokolták, hogy előre nem látható körülmények adódtak. Azt is írták, hogy a koronavírus-járvány miatt márciusban kihirdetett veszélyhelyzet vis maior körülménynek számít, ami az előre rögzített határidőkben, a kivitelezők szerződésszerű teljesítésében alapvető változásokat és késedelmet idézett elő.

A lap emlékeztetett, hogy már a létesítmény építésének előkészítése is igen sokba került: a tervezés 1,8 milliárd forintot vitt el, az építkezést megelőző földmunkákat pedig Garancsi István cége, a Market Építő Zrt., valamint a Bohn Mélyépítő Kft. 2,5 milliárdért végezte el.

Elkészült lebegő lukas palacsinta: szerkezetkész a Magyar Zene Háza

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter hvg360

Erővel próbálja Orbán letolni Karácsony torkán az egész Liget-projektet

Hiába szerette volna a főpolgármester leállítani a Városliget további beépítését, a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva törvényben akadályozta meg az ellenállást. Így a járvány alatt is nagy tempóban épül a Zene Háza, és a miniszterelnök célja pedig nem lehet más, mint az egész múzeumi negyed befejezése az eredeti tervek szerint.

Hamvay Péter hvg360

Raktárban hevernek az értékes gyűjtemények, nem haladnak a múzeumépítések

Továbbra sem láthatja a nagyközönség a Néprajzi, az Iparművészeti és a Közlekedési Múzeum műtárgyait, és nincs még új kiállítási helye a magyar fotográfiának és építészetnek sem. A beígért fővárosi építkezések és felújítások állnak vagy csúsznak, ráadásul a kormány előbb-utóbb elköltözteti Budapestről a Természettudományi Múzeumot is.

Magyar kapcsolatai is vannak a leggazdagabb oroszországi üzletembernek

Magyar kapcsolatai is vannak a leggazdagabb oroszországi üzletembernek

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

Boldogan élik meg a hírhedt Topház volt lakói, hogy megmentették őket

Boldogan élik meg a hírhedt Topház volt lakói, hogy megmentették őket