A koronavírus-járvány közvetve egészségesebbé teszi az irodákat

A koronavírus-járvány közvetve egészségesebbé teszi az irodákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány után már nem ugyanazokba az irodákba fog visszatérni az alkalmazottak többsége. Az ingatlantulajdonosok és a munkaadók készen állnak az áttervezése: egyebek mellett a szellőztetés javítására, illetve a fenntartható építőanyagok használatára.

A cél az, hogy az irodaépületek a lehető legszellősebbek legyenek, és a minimálisra csökkenjen a kül- és beltér közötti különbség.  A plexifalak el fognak tűnni, de nem múlik el a levegő- és vízmínőség, valamint a világítás iránti fokozott figyelem – mondta Joseph Allan, a Harvard Egyetem professzora, aki szerint az ingatlantulajdonosok már évek óta céljuknak tekintik az egészségesebb munkakörnyezet megteremtését, a koronavírus-járvány pedig felgyorsítja a változásokat.

A CNBC amerikai televízió weboldalán megjelent elemzés szerint egyre inkább terjed a biofil dizájn: az építtetők úgy csökkentik a különbséget a belső és külső terek között, hogy igyekeznek az épületbe vinni a természet. Megjelennek a növények fedte belső falak, jelentősen megnő a faanyagok beltéri használata, kis tavak és vízesések is kerülnek az épületekbe. A világítást is úgy tervezik meg, hogy a színek változtatásával a fények összhangban legyenek az ott dolgozók bioritmusával.

A CNBC arra is emlékeztetett, hogy az amerikaiak az életüknek átlagosan kilencven százalékát töltik különféle épületekben, ahol általában rosszabb a levegő, mint a falakon kívül. A megfelelő építőanyagok és a környezetbarát tisztítószerek alkalmazásával jelentősen lehet javítani a belső terek levegőjének minőségét.

Hozzászólások