szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Irodaházak tömegeit adták volna át 2020-2021-ben, de most, hogy tömegesen állunk át home office-ra, rohamtempóban át kell írni a terveket. Sorra kérnek szerződésmódosítást a plázák üzlethelyiségeinek bérlői is, de a szállodaszobák építését is újra kell gondolni.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nagyon sok irodát és szállodát akartak átadni a következő egy-két évben. A tervek most borulnak, de nem csak az okoz bajt, ha leállnak építkezések: hirtelen rengeteg iroda maradhat üresen, ha elkészülnek a már folyamatban lévő projektek – olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank kereskedelmi ingatlanok piacáról szóló jelentéséből.

Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője arról beszélt a jelentést bemutató online sajtótájékoztatón, hogy a bármilyen sok szegmensre bontható a kereskedelmi ingatlanok piaca, gyakorlatilag egy sincs, ami könnyen megúszná a koronavírus miatti válságot.

  • A budapesti plázákban 40-80 százalékos a forgalom-visszaesés, ez bezárásokat hozhat,
  • az irodapiac is borult, a home office miatt sok cég, amely nagy irodaházakat bérel, már a bérleti díjról szóló szerződés megváltoztatását kezdeményezte,
  • a hotelek forgalma a nulla közelébe esett,
  • a legfurcsább helyzet az ipari logisztikáé: a járvány negatív hatásait érzi a szektor, de a sok online bevásárlás miatt megnőtt az igény a raktárhelyiségekre.

Pedig 2019-ben és 2020 első két hónapjában még minden szempontból kiemelkedő folyamatok voltak a szektorban. A kereslet egy év alatt 14 százalékkal nőtt, a kihasználatlansági ráta az irodapiacon (5,6), és az ipari-logisztikai piacon (1,9 százalék) egyaránt rekordalacsony volt, a plázák telítettségét 99 százalékosra mérték. Innen jött márciusban járvány okozta gazdasági sokk. A boltokban, plázákban, kereskedelmi ingatlanokban már most látszik a járvány rövid távú hatása, az már sokkal nehezebben előre jelezhető, hogy milyenek lesznek a hosszú távú hatások. De bármilyen nehéz is most előrejelzéseket adni, az azért valószínű, hogy a kereskedelmiingatlan-piacon az irodák és a szállodák piaca kapja a legnagyobb mélyütést.

Ezekben a hetekben annyi ember vonul home office-ba, ahányan korábban még soha, ez pedig alapjaiban változtathatja meg az irodahasználati szokásokat. Itt tetézi a bajokat az, hogy nagyon sok építkezés már tart, a következő 2-3 évre azt várják a szakmában, hogy 16 százalékkal nőhet meg a kapacitás, illetve további 12 százalék van előkészítés fázisában. Ezek közül minden bizonnyal lesz, aminek az építését leállítják, sokra már meg is kötötték a bérleti szerződést, de a kihasználatlan irodahelyiségek száma így is nőni fog.

2019 végén az irodaházak kihasználatlansági aránya 5,6 százalékos volt, az MNB szerint ez az arány 2020 végére 8 százalékosra is nőhet, ha a még elérhető területeket bérlő nélkül adják át.

Azt nem lehet most még megmondani, hogy hány vállalat lesz, ahol úgy döntenek a vezetők, hogy sokkal több ember dolgozhat otthonról a járvány után is, és így még az irodabérlés költségein is spórolnak.

Ami a szállodákat illeti, a következő három évben 8800 szállodai szobával lehet több az alapján, ahogy eddig terveztek, ez a meglévő kapacitás 16 százaléka. Itt is túlkínálat léphet fel a piacon. A szállodákban most 2-3 hónapig nincs semmi bevétel, ezeknek a finanszírozása a leginkább kockázatos, de azzal, hogy a kormány támogatja a turizmust, meg lehet úszni a legnagyobb bajt.

A plázákban is súlyosan a problémák. A HVG írt nemrég arról, hogy a plázák tulajdonosai sokszor ugyanúgy elkérik a bérleti díjat az üzlethelyiségek bérlőitől, mint korábban. Arra hivatkoznak, hogy kötelező zárva tartás nincs, de azt egyébként sem engedhetik meg maguknak, hogy ne kérjenek bérleti díjat, hiszen a saját költségeiket és hiteleiket is fizetniük kell valahogyan.

A kereskedelmi ingatlanokra egyre több hitelt vettek fel az elmúlt években, már 1200 milliárd forint fölött jár az összeg, ennek 84 százaléka devizahitel – hangzott el a sajtótájékoztatón. A legkevésbé az irodapiac finanszírozási kockázata nőtt, ez akkor változhat, ha sok cég áll át tartósan a home office-ra. A cégekre vonatkozó hiteltörlesztési moratóriummal eddig a leginkább a szállodaszektor élt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma