Alzheimer-kór: újabb kutatások bizonyítják a koffein hatásosságát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A koffein rövidtávon a fáradtság ellen hat, hosszútávon viszont az Alzheimer-kór ellen – ezt állapították meg a Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói. Egy koffeinhez hasonló hatóanyag egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok során megakadályozta az úgynevezett tau-fehérje lerakódását az agyban. Az ilyen tau-fehérje-lerakódások az Alzheimer-kór két fő indikátorai közé tartoznak. A másik indikátor, a béta-amiloid fehérje csomószerű lerakódása esetében már korábban bizonyították egereken végzett kísérletekkel, hogy a koffein akadályozza a fehérje-lerakódás folyamatát.

Christa Müller bonni professzor és David Blum, a Lille-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjukkal először bizonyították a koffein tau-fehérjékre kifejtett hatását. Eredményeiket a Neurobiology of Aging című szaklap online kiadásában mutatták be.

A kutatások szerint a koffein blokkol az agyban bizonyos receptorokat, amelyeket az adenozin nevű neurotranszmitter aktivál. A blokkolás a korábbi tanulmányok szerint hat a béta-amiloid plakkokra is: csökken a káros csomósodások mennyisége, fellép a koffein védő hatása. A most megjelent tanulmány szerint a hatás a tau-fehérje-lerakódások ellen is segít.

A Német Geriátriai Társaság egykori elnöke, Werner Hofmann szerint sokatmondóak az eredmények, de még hosszú út áll a kutatók előtt. Beszélt a projekt meghatározott kereteiről is: a kutatásra szánt pénz viszonylag szerény összeg ugyanis. Müllert 30 ezer euróval támogatja az Alzheimer Kutatási Kezdeményezés nevű közhasznú szervezet, David Blumot pedig az AFI francia testvérszervezete segíti 50 ezer euróval.

Müller szerint nagy lépést tettek előre, de újabb állatkísérletekre lesz szükség, mielőtt hozzáfognának az első klinikai vizsgálatokhoz.