Kalapos állatokra bukkantak az élet fájának korábbi ágáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gombaformájú tengerlakókat fedeztek fel dán kutatók. Talán új, eddig ismeretlen állattörzshöz tartoznak az Ausztáliától délre, az óceánban élő szokatlan lények - olvasható egy új tanulmányban.

A Koppenhágai Egyetem Jean Lust vezette kutatócsoportja a gombakülsejű állatot a PLoS ONE online tudományos lapban mutatta be és egyelőre dendrogrammának nevezte el. Tasmánia szigete mellett 400 és 1000 méteres mélységből vett mintákban már 1986-ban megtalálták az állatokat, azóta alkoholban tartják őket. 

A pár milliméteres, gombaforma lények szájnyílása száruk alsó végén található. Emésztőrendszerük itt kezdődik, és a kalapjukig tart. Külső bőrük és a belső gyomorsejtjeik között zselészerű réteg helyezkedik el.

A lehetséges új törzs legközelebbi rokonai a bordásmedúzák és a csalánozók, ezek közé tartoznak a tengerirózsák (anemónák). Noha a bordásmedúzák ugyanúgy néznek ki, mint a medúzák, mégsem tartják őket annak.

A dendrogramma története nagyon messzire vezethető vissza. "Két fajt azonosítottunk, és az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy az élet fájának egy korábbi ágát képviselik" - mondta Lust.

A zoológusok hasonlóságot találtak az ediakara földtörténeti korban, 600 millió évvel ezelőtt élt, azóta kihalt állatvilág képviselőivel is. Azt írták: további elemzések szükségesek, hogy eldönthessék, valóban új törzshöz tartozik-e a dendrogramma.

Az állatvilágban több mint húsz törzs van, köztük például az ízeltlábúaké és a fonálférgeké. Az ember a gerinchúrosok törzsébe tartozik.