szerző:
hvg.hu

A japán Thanko cég bemutatta új MP3 karóráját, amely nem csak zenét képes lejátszani, hanem diktafonként is működik.

A Thanko MP3-s szerkezete.
Vége az unalmas óráknak
Az óra, amely Windows 98SE, ME, 2000 és XP támogatással működik, 128-tól egészen 512 MB memóriakapacitásig különféle változatokban kapható, méghozzá elég olcsón, hiszen a legdrágább verzió ára sem éri el magyar pénzben a 30 ezer forintot.

Az órába épített mikrofon lehetővé teszi, hogy 64 kilobit per secundum-os (kbps) 16 kHz-es mono hangot rögzítsen MP3 fájlokba. Ezeket az óra saját maga tudja lejátszani, de a memóriájában tárolt információk törléséhez egy PC segítségét kell igénybe venni.

Természetesen a szerkezet képes a memóriájában rögzített, s a számítógépen keresztül feltöltött MP3 fájlok visszajátszására. A támogatott bitsűrűség – amely a hangminőséget meghatározza – 32-től 256 kbps-ig terjed. Az óra egy 1.1 USB kapcsolaton át csatlakozhat a számítógéphez, s nincs szüksége speciális szoftverre a fájlok mozgatásához.

Az energiát egy belső újratölthető NiMH akkumulátor szolgáltatja. A feltöltése az órához kifejlesztett töltőn keresztül mintegy 2 órát vesz igénybe. Mellesleg egy töltéssel 9 óra folyamatos lejátszásra van lehetőség. Az órában található még egy gombelem, amely az óraszerkezet működtetéséért felelős. Így, ha az MP3 lejátszás le is meríti a szerkezetet, az nem befolyásolja az óra működését.

Az óra magában rejt egy aprócska audióeszközt is, amihez jack-dugóval csatlakoztatható a feltekeredő vezetékkel ellátott fülhallgató.


Az óra külső megjelenésének tervezésekor a kiváló minőség érzetét kívánták kialakítani a japán szakemberek, s így rozsdamentes acéltokba zárták az egész szerkezetet, amelynek a súlya így kiviteltől függően 150-180 gramm lett.

MTI Kult

Nőttek az amerikai lemezpiac eladásai

Négy évig tartó visszaesés után 1,6 százalékkal, 666,7 millió darabra növekedett 2004-ben az Egyesült Államokban eladott albumok száma. Még látványosabb az eredmény az összes hanghordozó (album, kislemez, online letöltések) értékesítésénél, amely 687 millióról 817 millióra nőtt.

MTI Kult

Megállt a lemezpiac zuhanása

Négy év után először tavaly lényegében megállt a műsoros lemezek és kazetták nemzetközi eladásainak csökkenése. Az eladások értéke 33,6 milliárd dollárt ért el. A legális zeneletöltések száma nőtt, a neten 200 millió zeneanyagot vettek meg.

hvg.hu Tech

A telefonunkra fogják küldeni a legfrissebb slágereket

Az egyre népszerűbbé váló zeneszám- és csengőhang-letöltés miatt a mobil zenepiac bevételei egyre magasabbra szöknek. A Juniper Research frissen közzétett előrejelzéséből kiderül, hogy 2009-re a forgalom meghaladja a 9 milliárd dollárt.

hvg.hu Média

Az idén megszűnik a média tömegpiaca és jön a testreszabás

A Deloitte tanácsadócég médiaipari előrejelzése szerint 2005- öt a fogyasztók több tartalom, több média és több választási lehetőség iránti igénye határozza majd meg, ami egy nagyobb és sokszínűbb piacot eredményez. Például széleskörben elterjed a l egális zene-letöltés, jönnek a beágyazott reklámok és a személyreszabott mobilok.

Tóth Zsuzsa Kult

Az interneten úszik el az álomgyárak profitja

Új célért kampányol az amerikai szórakoztatóipar: lépéseket kívánnak tenni az internetről való, illegális letöltések ellen, hiszen a fájlcserés akciók hatalmas veszteségeket okoznak a zenei és szórakoztatóipari társaságoknak. Hollywood most felvette a kesztyűt, s mindenképp meg akarja keseríteni a web-kalózok életét.

MTI Gazdaság

A Napsterről beszélnek a Wall Streeten

Az amerikai határidős indexek előrejelzése szerint árfolyamemelkedésre lehet számítani a Wall Streeten, miután az olajárak visszatértek 57 dollár alá, és a Napster Inc. árfolyama megugrott arra hírre, hogy digitális letöltési üzletága emelt bevételi várakozásain.

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

A lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő – üzeni az államtitkár

A lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő – üzeni az államtitkár

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Londonba viszik a korongot, rajta a világ első égboltábrázolásával

Londonba viszik a korongot, rajta a világ első égboltábrázolásával