szerző:
Kovács István, Miskolc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, a sokak szerint túl szigorú „három csapás” törvény sem hozta meg az eredményt a bűnözés elleni harcban. A legsúlyosabb bűncselekmények esetében országos szinten stagnálás mutatkozik, miközben a börtönök telítettsége már közel 140 százalék. Borsodban idén az idáig elkövetett gyilkosságok közül öt esetben időskorú volt az életellenes bűncselekmény sértettje.

Stagnál Borsodban a gyilkosságok, emberölések száma a statisztikák szerint: 2011. január 1. és november 29. között 14 emberölési ügyben indított nyomozást a megyei rendőr főkapitányság, ez a szám megegyezik a 2010-es adatokkal. Ebben az évben viszont öt 78 év fölötti idős ember vált gyilkosság áldozatává, ami két és félszeres emelkedés tavalyhoz képest – tudta meg a hvg.hu dr. Gaskó Bertalan r. alezredestől, a megyei főkapitányság kommunikációs irodavezetőjétől.

Az időskorúak sérelmére elkövetett legsúlyosabb bűncselekmények sora január 26–án  a zempléni Kovácsvágáson kezdődött, ahol egy 80 éves nő volt az áldozat. Ott a rendőrség félmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. A legbrutálisabb gyilkosság Szikszón történt április 20-án, egy idős házaspárt – az asszony 79, férje 83 éves volt – gyilkoltak meg. Ebben az esetben egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a főkapitányság vezetője.

Idős áldozatok

Miskolcon a Szentpáli utcában zsineggel fojtották meg szeptember 1-én a 86 éves áldozatot, ott a nyomozás során találtak gyanúsítottat, aki a hazugságvizsgáló gép eredménye után is előzetesben maradt. Berentén november 10-én a 80 éves P. József et gyilkolták meg, őt információnk szerint két nappal a bántalmazás után találták holtan saját lakásában. Itt 300 ezer forintot tűzött ki a rendőrség a tettes kézre kerítéséért. A további kilenc gyilkosságban viszont a szerelemféltéstől az elfajuló vitáig számos szituáció szerepet játszott.

Miskolcon is több gyilkosságot elkövettek már idén
©

Végh József  kriminológus szerint ennek ellenére is van értelme a „három csapásnak”, mert „aki kétszeri börtönbüntetés után sem érti meg a társadalom elvárásait, azt el kell szeparálni”. Ez egyébként a „tisztességes többség jogos igénye is”. A bűnöző életmódot folytatók logikája szerint viszont számukra kizárt a lebukás, ezért mernek újabb és újabb bűncselekményt elkövetni – nyilatkozta Végh József. Ő részben célravezetőnek tartja a kisebb bűncselekmények elkövetése utáni azonnal elzárást is, mert „ebben az esetben az elkövető érzi, hogy miért kapta a büntetését”. Ez az intézkedés az elrettentés egyik formája, ami után sokan meggondolják, kövessenek-e még el hasonló cselekményt.
A gyakori elzárások viszont oda vezettek, hogy a börtönök után a fogdák is telítetté váltak, így sok esetben már nem tudják végrehajtani a gyorsított bírósági ítéleteket. Ezért értelme lenne a pénzbüntetések újbóli kiszabásának, mert az ugyanolyan érzékenyen érinti az elkövetőt, mint a fogdába zárás.

Nincs elég nyomkövető

Felvetésünkre, miszerint a szigorított Btk. és a láthatóan súlyosabb bírósági ítéletek után sem csökkentek az életellenes bűncselekmények, a kriminológus elmondta, hogy ismeretei szerint ezek a számok szinte stagnálnak, illetve az Alföld déli és középső részén még növekedtek is. A nem profi bűnelkövetők egyre jobban a gyenge ellenállást feltételezve választják ki áldozataikat, ezért nő az időskorú károsultak, sértettek száma. A gyilkosságot pedig általában azért követik el, hogy ne maradjon szemtanú, aki később felismeri őket.

Mivel az életellenes bűncselekmények jó részét a statisztika szerint az áldozatok ismerősei követik el, akikkel többnyire azonos településen élnek, Végh József szerint nyomkövető kutya segítségével lényegesen jobbak lennének a felderítési mutatók – ilyenekből azonban nincs elég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Schiffer: a három csapás után jön a két pofon

A közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosítások általános vitájával folytatta munkáját keddre virradó éjszaka az Országgyűlés. A vitában a Jobbik számos képviselője felszólalt, többnyire azt kifogásolva, hogy a javaslat a Magyar Gárda ellen irányul.

MTI Itthon

Sólyom aláírta a "három csapást"

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök a büntető törvénykönyv (Btk.) több pontján változtató módosítást, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselőinek javaslatára június 8-án fogadott el az Országgyűlés.

MTI Itthon

Parlament elé kerül hétfőn a "három csapás" és a kettős állampolgárság

A Fidesz Új irány 2010 című javaslatcsomagjában hétfőn a Ház elé kerül egyebek mellett a "három csapás" néven ismertté vált törvényjavaslat, a kettős állampolgárságról szóló indítvány és a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i oszlatások áldozatainak kártalanítása is.

MTI Itthon

Egy sorozatrablóra sújthat le a három csapás törvény

Életfogytig tartó büntetésre számíthat a "három csapás" elve alapján egy sümegi férfi, ha bebizonyosodik róla, hogy az elmúlt évben több nyugat-magyarországi megyében rabolt ki vagy kísérelt meg kirabolni takarékszövetkezeti fiókokat. A vádlott az első tárgyalási napon tagadott.