szerző:
MTI

Tagadta bűnösségét Keller László a hivatali visszaélés vádjával indult büntetőper első tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken pénteken.

A Medgyessy-kormány 2002 és 2004 közötti szocialista közpénzügyi államtitkára az ügyészség szerint hivatali helyzetével visszaélve, magának jogtalan politikai előnyöket, egyes gazdasági társaságoknak hátrányt okozva szerzett be és kezelt jogellenesen más állami szervektől adatokat arról, hogy kik, hol, mikor vettek részt vadászatokon, és ebből következtetéseket vonhatott le konkrét személyek gazdasági-politikai kapcsolatrendszerével kapcsolatban is.

Keller László a tárgyaláson azt hangsúlyozta: egyes személyekről nem kívánt adatokat gyűjteni, azt 2002-2004-ben egyébként is lehetett tudni, hogy például együtt vadászik-e a legfőbb ügyész és a miniszterelnök. A vádlott célja állítása szerint sokkal inkább a közélet megtisztítása, a gazdasági-politikai elit egyes szereplőinek részvételével zajló ingyenes vadászatok sok évtizedes, politikai rendszereken átívelő mechanizmusának feltárása volt.

A vadászat drága sport, esetenként milliókról lehet szó - jegyezte meg a volt szocialista közpénzügyi államtitkár. Vádlotti vallomásában kitért többek között az autópálya-építésekkel kapcsolatos korábbi nagy összegű állami megbízásokra, beszélt a két nagy politikai tábor összefonódásáról és arról, hogy a politikai elit alapvető erkölcsi kérdéseket próbált a szőnyeg alá söpörni. Keller László állítása szerint ezekkel próbálta felvenni a harcot, amikor a vádbeli adatgyűjtést szorgalmazta.

Keller a tárgyaláson arról is beszélt, hogy célkitűzéseinek megvalósításakor saját politikai táborán belül is akadályokba ütközött. A Parlament folyosóján azt mondták neki: "mit akarsz, a legfőbb ügyész a miniszterelnökkel vadászik!?". Jött az üzenet a miniszterelnöktől: "nem kellene ezzel foglalkozni!". A Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere is felvetette: "miért bántod a vadászokat!?". De a vádlott elmondása szerint nem segítette az urambátyám világ felszámolására vagy legalább az ingyenes, közvagyont károsító vadászatok megszüntetésére irányuló erőfeszítéseit a szaktárca sem, különösen igaz volt ez a földművelésügyi minisztérium akkori államtitkárára, Benedek Fülöpre, akit egyébként tavaly márciusban a Fővárosi Ítélőtábla felfüggesztett börtönre ítélt jogerősen egy földügylettel kapcsolatos hivatali visszaélés miatt.

"2002 májusa előtt nem ezt ígértük" - mondta a volt államtitkár, a korrupció ellen harcot hirdető tíz évvel ezelőtti balliberális kampányígéretekre célozva. Keller vitatta a vádirat azon állítását is, hogy neki az adatgyűjtésből politikai haszna származott volna, szerinte éppen hogy azért szűnt meg közpénzügyi államtitkári funkciója két év után 2004 második felében, mert sem Medgyessy Péter miniszterelnök, sem az őt e tisztségben követő Gyurcsány Ferenc nem állt ki mellette.

"Éreztem, hogy sok embernek terhes, amit felvállaltam, mégis folytattam" - mondta a volt államtitkár.

A Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze a tárgyaláson többek között azt próbálta Kellert kérdezve körüljárni, hogy mi szüksége volt a vadászati naplókra, trófeabírálati jegyzőkönyvekre, számlákra, illetve az azokban szereplő személyes adatokra, a vádlott azonban rendre azt hangsúlyozta, hogy nem nevek, egyes személyek érdekelték, hanem a rendszer, a mechanizmus. A vádirat szerint a Keller vezette államtitkárságról is kerülhettek adatok a sajtóhoz, amely akkoriban sokat cikkezett a részt vevő politikusok, gazdasági hatalmasságok számára ingyenes, közpénzből zajló állami vadászatokról, amelyeken sajtóhírek szerint Polt Péter legfőbb ügyész is részt vett. Polt Péter 2004 decemberében sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az Országgyűlés által szorgalmazott vagyonosodási vizsgálat során nem kellett számot adnia vadásztrófeájáról, ugyanis az nem éri el a 330 ezer forintos bejelentési értékhatárt, legfeljebb 30 ezer forintot érhet. Ezt egyes szakemberek vitatták.

Keller hangsúlyozta, hogy a sajtóhírek nem tőle származtak, továbbá kifogásolta, hogy az ügyészség ellene indított eljárást; feltételezéseket, valótlanságokat, bizonyítatlan állításokat tartalmazó vádiratot nyújtott be, ahelyett hogy a közvagyon megdézsmálói ellen lépett volna fel. A vádlott szóvá tette, hogy mentelmi jogának fennállása idején is tett lépéseket az ügyészség büntetőjogi felelősségének vizsgálatára, és az ügyészség elfogultsága miatti beadványára csak közvetlenül az első tárgyalás előtt reagáltak.

A volt szocialista közpénzügyi államtitkár a tárgyalás kezdetén jelezte, hogy nem kíván a személyi körülményekkel, családja anyagi helyzetével kapcsolatos kérdésekre válaszolni.

Keller a tárgyaláson elmondta azt is: a vadászatokkal kapcsolatos adatkérések ügyében évekkel ezelőtt büntetőeljárás indult hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés miatt volt politikai főtanácsadója, Szőke Péter ellen, akit azonban felmentett a bíróság. Keller ellen akkoriban nem indulhatott büntetőeljárás, mert 2010-ig országgyűlési képviselő volt, és a szocialista-szabad demokrata többségű parlament az ügyészség kérése ellenére nem függesztette fel mentelmi jogát. Az ügyben polgári eljárások is indultak. Keller a vádbeli időszakban perelte Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost, aki már akkoriban kifogásolta az adatkéréseket, ám az eljárás során Keller elállt a pertől, ugyanakkor a volt államtitkár állítása szerint pert nyert a vádhatósággal szemben, a Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kimondta, hogy a Legfőbb Ügyészség megsértette jó hírnévhez fűződő jogát.

Az egykori szocialista közpénzügyi államtitkár ellen hivatali visszaélés vádjával indult büntetőper májusban a vádlott meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Húsz cég felelős az üvegházhatásúgáz-kibocsátás harmadáért

Húsz cég felelős az üvegházhatásúgáz-kibocsátás harmadáért

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Pénteken lesz az első tisztán női űrséta - kövesse velünk élőben

Pénteken lesz az első tisztán női űrséta - kövesse velünk élőben

Ajánlom magomat: Nemzeti Swingerklubot javasol mindenhová Kovács András Péter

Ajánlom magomat: Nemzeti Swingerklubot javasol mindenhová Kovács András Péter

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett