szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tíz millió forint adóhiányt okoztak az államnak egy bábolnai székhelyű volt termelőszövetkezet ingatlanjainak értékesítésénél az eladók és a vevők a jogszabályok kijátszásával. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) 155 millió forint értékű vagyont vont el az ügy gyanúsítottjaitól a napokban - tájékoztatott a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

A termelőszövetkezet utódjának végelszámolásakor hitel segítségével 61 ingatlant vásárolt fel egy társaság, majd az ingatlanokat bérbe adta. Azonban a bérlő nem fizetett, és a tulajdonosok is csőd közeli állapotba kerültek, ezért megbízták az ügyvezetőt az ingatlanok eladásával, azonban a könyv szerinti érték felénél magasabb eladási árhoz ragaszkodtak. Az ügyvezető összejátszott a vevőként fellépő ingatlanközvetítőkkel, és 2007-ben több ingatlant jóval a megszabott ár alatt értékesített. Az új tulajdonosok később normál piaci áron adták tovább az olcsón szerzett ingatlanokat.

Az adásvétellel az ügyvezető 66 millió forintos kárt okozott egyrészt a vállalkozásnak, másrészt a hitelezőknek. Az ingatlanközvetítők nyereségüket fiktív számlákkal csökkentették, 48 milliós kárt okozva így a költségvetésnek. A közvetítők egyike úgy próbálta eltitkolni bevételét, hogy 220 millió forintot átutalt egy Seychelle-szigeteki offshore cégnek.

A NAV nyomozói többéves, Komárom-Esztergom és Fejér megyében folytatott vizsgálat után a napokban 155 millió forint értékű vagyont vontak el az elkövetőktől. Lefoglaltak egy 14 millió forintos személygépkocsit, két értékes veteránautót, több száz ezer forint értékű valutát, egy 40 millió forintot érő ingatlanrészt, valamint zárolták egy magánszemély 54 millió forintos és 140 ezer eurós bankszámláját.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Bántalmazással vádolja volt barátnője a US Open döntősét

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Elbocsátja dolgozói közel 13 százalékát a Szent István Egyetem

Rekordot döntött a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban három nappal az elnökválasztás előtt

Rekordot döntött a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban három nappal az elnökválasztás előtt