szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb vádlottak meghallgatásával folytatódott a vesztegetéssel vádolt tábornokok pere kedden a Kaposvári Törvényszéken.

A bíróság délelőtt a tizenhatból négy vádlott meghallgatását tervezte, ám a tizedrendű vádlott, Takács István rendkívül részletes vallomása több mint két órán át tartott, így a délutánra beidézett, az ügy kirobbantójának és kulcsszereplőjének tartott Oláh János dandártábornok előtt még három másik vádlottat hallgattak meg. 

A dandártábornok és két másik vádlott, Rétfalvi Attila és Szabó Attila László nyugállományú ezredes a bíróságon nem tett vallomást, a nyomozati szakban tett vallomásukat Ifkovics Béla tanácsvezető bíró olvasta fel. 

Takács István, aki 2002 és 2005 között ellátó tiszt volt Brüsszelben, majd a Honvédelmi Minisztérium (HM) fejlesztési és logisztikai részlegén dolgozott, azt mondta: olyan bűncselekménnyel vádolják, amelyről "beigazolódott, hogy nem áll fenn".

Azt állította: az előzetes letartóztatása során jóhiszeműen elmondottakat az ügyészség később ellene fordította. Közölte, a visszaosztásokról nem tudott, a felettesétől, Oláh Jánostól három-négy alkalommal borítékban átvett pénzről azt gondolta, az a munkájáért kapott jutalom, az értékes ajándékokról - például karóra, robogó - pedig azt hitte, születésnapi ajándékok a munkatársaktól.

Rétfalvi Attila tizenharmadrendű vádlott korábbi vallomása szerint a HM protokollfőnökeként került kapcsolatba Oláh Jánossal, akitől 2003-ban és 2004-ben alkalmanként 100 ezer, illetve két-háromhavonta 200-300 ezer forintot kapott. Arról, hogy tudta-e, honnan és miért kapott pénzt, azt mondta: "nem kérdeztem, ő pedig nem mondta".

Szabó Attila László tizennegyedrendű vádlott, a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságának korábbi általános igazgatóhelyettese nem tett vallomást. Annyit mondott: a bűnösségét elismeri, de nem a vádiratban megfogalmazott pontokban. A 2010-es kihallgatásakor tett vallomásában elismerte, hogy többször borítékban átadott pénzt fogadott el Oláh Jánostól, aki azt mondta neki, az „visszaosztásból” származik. Közölte: "a beosztásom megtartását veszélyeztette volna, ha nem fogadom el a borítékot".

Toma László nyugállományú alezredes, tizenötödrendű vádlott részletes vallomást tett, és ártatlannak mondta magát. A HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság korábbi osztályvezetője azt állította: a "visszaosztott pénz" kifejezést az ügyészségi kihallgatásakor hallotta először. Szerinte a vád megalapozatlan. Azt elismerte, hogy fogadott el pénzt Oláh Jánostól, amit azzal magyarázott, hogy "tényleg sokat és jól dolgoztam".

Mielőtt a bíró elkezdte volna felolvasni Oláh János  korábbi vallomását, a tizenhatodrendű vádlott ügyvédje indítványozta, hogy védence gyanúsítottkénti vallomásait a bíróság "rekessze ki a bizonyítékok köréből". Horváth Z. Péter ezt azzal indokolta, hogy ezeket egy a törvénnyel össze nem egyeztethető ígéret nyomán vették fel.

Azt mondta: a 2010. április 22-én eljáró katonai ügyész arról tájékoztatta a gyanúsítottat, hogy büntetőfelelőssége nem állapítható meg annak, aki olyan vesztegetési cselekményt tár fel, amelyről a hatóság nem tud. Ilyet nem ígérhetett volna - hangsúlyozta az ügyvéd, hozzátéve: Oláh János abban a hiszemben tette meg vallomását, hogy ezzel büntetlenséget élvez. Az ügyvéd átadott a bírónak egy elmeorvosi szakvéleményt, amelyet elmondása szerint "a vallomás felvételeinek a körülményeire" való tekintettel kértek. A szakértő "jelentős tudatszűkítő hatást állapított meg" - mondta az ügyvéd, aki ezért zárt tárgyalást kért. 

A tanácsvezető bíró közölte: át fogják tanulmányozni a beadványt, az indítványt azonban elutasítja, a bíróság ugyanis csak a vádlott gyanúsítotti vallomásának ismeretében dönthet arról, az felhasználható-e és milyen mértékben. A bíró ezek után elkezdte Oláh János 70 oldalas gyanúsítotti vallomásának felolvasását, de - az egyik ülnök elfoglaltsága miatt – csak a 32. oldalig jutott. 

A korábbi vallomásban a dandártábornok beszámol a HM-től megrendeléseket kapó cégektől átvett és továbbosztott pénzekről, név szerint említve az Eli Zrt.-t, az Escort Kft.-t és a Kipszer Rt.-t, amelyek ügyvezetőitől több tízmillió forintot vett át 2002 és 2009 között. A pénzen osztozók között említette Lévai István Attila dandártábornokot, akit a visszaosztás kezdeményezőjeként nevezett meg, Fapál László államtitkárt, akiről azt mondta, hogy a pénz felét kérte, Huszti András dandártábornokot és Takács István ezredest.

Oláh János korábban elmondta azt is, hogy például a Kipszer Rt.-től 2002 és 2009 között 64-70 millió forintot kaptak és osztottak vissza. Beszélt arról is, hogy Koltai Gábor (ötödrendű vádlott) kérésére Fapál László 2006 elején 12 millió vitt borítékban. "Előttem kivett négymillió forintot, azt egy piros színű fém italos dobozba tette, lehet, hogy egy viszkis dobozba rakta be. Azt mondta nekem ekkor (...), várjak öt percet, át kell ugrani a főnökhöz, már nagyon várja" - olvasta a vallomást a bíró. 

A tárgyalás szerdán a dandártábornok által korábban elmondottak ismertetésével folytatódik. A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt. A vád szerint a vádlottak a HM általuk vezetett részlegének szolgáltatást nyújtó vállalkozásoktól a megrendelések fejében kifizetett összegek egy részét visszakérték.

A megvádolt tábornokok - Lévai István Attila elsőrendű, Huszti András negyedrendű vádlott és Oláh János - a HM intézményeiben vezető beosztást töltöttek be, Fapál László pedig  2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

Bűnözők vagy Robin Hoodok? Gyerekeknek adakozott egy zsarolóvírust fejlesztő csapat

Bűnözők vagy Robin Hoodok? Gyerekeknek adakozott egy zsarolóvírust fejlesztő csapat

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere