Feldúlták és kifosztották Dessewffyék sírhelyét Tiszavasváriban

Feldúlták és kifosztották Dessewffyék sírhelyét Tiszavasváriban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feldúlták Dessewffyék sírhelyét Tiszavasváriban, nincs sok remény a nemzeti sírkertként nyilvántartott kripta rendbetételére – írta a Népszabadság.

A Népszabadság csütörtöki számában arról számol be, hogy a tiszavasvári temetőben a grófi család kiemelkedő tagjainak nyughelyét feltörték, a márványlapokat ledöntötték, a sírhelyeket kegyeletsértő módon feldúlták, kifosztották, a kriptát gyakorlatilag mindenki magára hagyta.

©

Fülöp Erik, a város jobbikos polgármestere a lapnak azt mondta, hogy a temető és a kripta is egyházi tulajdonban van, az önkormányzat nem illetékes a rendbehozatalában, bár az önkormányzat lehetőségei szerint közreműködik a lezárt temetők rendbetételében.

©

A helyi plébános, Mák Zsolt ugyanakkor azt mondta, sem emberi, sem anyagi erőforrásokkal nem rendelkeznek a nemzeti sírkertnek minősített kripta rendbehozatalára. A lap megkereste a rendőrséget, hogy folyik-e nyomozás az ügyben – a településen élők azt mondták a lapnak, hogy a sírhelyet már többször kifosztották –, a megyei rendőr-főkapitányságon viszont azt közölték, hogy az elmúlt három évben nem érkezett feljelentés hozzájuk a kriptával kapcsolatban.