szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Nem választott elnököt a Szabad Demokraták Szövetségének szombati budapesti tisztújító küldöttgyűlése. Az eddig tizenkét fős Ügyvivői Testület létszámra öt főre csökkent, ügyvezetőt és ügyvezető-helyettest választanak, majd. Kóka János és Fodor Gábor ugyanúgy nem tagja már az SZDSZ-nek, mint Kis János, Pető Iván, Magyar Bálint vagy Kuncze Gábor.

A hvg.hu még a végeredmény kihirdetése előtt interjút készített Papp Györggyel, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) szervezési igazgatóhelyettesével, III: kerületi ügyvivővel, a tizennégy új ügyvivőjelölt egyikével. Papp elmondta: az elmúlt hetek tagrevíziója során a 2006 és 2010 közötti parlamenti ciklus SZDSZ-es országgyűlési képviselői közül csak  Demszky Gábor, Ikvai-Szabó Imre és Kovács Kálmán újította meg párttagságát – Kóka János és Fodor Gábor nem. Demszky nem vett részt a küldöttgyűlésen, Ikvai-Szabó és Kovács viszont igen. (A hvg.hu tudósítója látta John Emese fővárosi frakcióvezetőt és Szigethy Istvánt, 1990 és 1998 közötti országgyűlési képviselőt is – John MDF-SZDSZ, Szigethy MDF-es színekben versenyzett az elmúlt parlamenti választáson.)

Szabadai Viktor
©

Mint az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Papp hangsúlyozta: „a küldöttgyűlés úgy döntött, a helyi szervezetekre bízza, hogy szövetségeket kössenek azokkal, akik révén liberális képviselet biztosítható az önkormányzatokban. Főpolgármester-jelöltet nem indít a párt, a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek esetleges indításáról pedig a helyi szervezetek döntenek. „Úgy gondolom, hogy ez augusztus közepére már látható lesz” – mondta. A hvg.hu kérdésére Papp elmondta: az önkormányzati választásokig nem lesz több küldöttgyűlése a pártnak.

Az új Ügyvivői Testület (ÜT) öt tagja: Lövei Csaba, Szabadai Viktor, Szigethy István, Tarján András és Varga Győző. Közülük Szabadai kapta a legtöbb szavazatot – kilencvenegyet a százhuszonháromból (egy küldött öt szavazatot adhatott le öt különböző jelöltre) – aki az előző ÜT-nek is tagja volt.

A küldöttgyűlés után tartott sajtótájékoztatóján Szabadai Viktor köszönetet mondott a megjelent küldötteknek, illetve azoknak, akik szerint „a Szabad Demokraták Szövetségét tovább kell működtetni, a liberálisok összefogó erejeként a magyar közéletben újra megjelentetni, újra politikai tényezővé kell tenni”. Mint fogalmazott: nagyon nehéz helyzetben van most a párt, amely azonban tartja magát a húsz évvel ezelőtti elveihez és azt a liberális értékrendet képviseli, amely ma a közéletből egyre inkább kiszorul.

A küldöttgyűlés azzal bízta meg az új ÜT-t, hogy három hónapon belül készítsen vagyonleltárt, értékbecslést, amely után „kiválasztható az az út, amely a liberális párt működőképességét biztosítani tudja”. Mint kiderült, az SZDSZ vagyona „erősen terhelt” a korábbi hitelek miatt.

Szigethy István ehhez annyit tett hozzá: az új testület egyenrangú tagokból áll és „kollektívan működik”, de az ötök majd választanak maguk közül egy ügyvezetőt és egy helyettest. A párt nevének korábban fölmerült megváltoztatása nem került napirendre, ám  a későbbiekben szó lehet róla – tette hozzá Szigethy.

A hvg.hu azt kérdezte az új ÜT tagjaitól, hogy kommentálják Gulyás Józsefnek, az SZDSZ egykori országgyűlési képviselőjének a május 18-i Népszabadságban megjelent cikkét.  Eszerint a pártnak föl kellene oszolnia és a pártvagyont szét kellene osztani a Beszélő szerkesztősége, az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület és a Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézet között. Szabadai válaszából kiderült:fölosztható vagyona az SZDSZ-nek nincs, a párt föloszlatása pedig egyáltalán nem merült föl a küldöttgyűlésen.

A hvg.hu-nak interjút adó Szabadai szerint a tagrevízió után mintegy ezer tagja maradt a pártnak. Ez a szám néhány évvel ezelőtt még öt-hatezer körül mozgott – tette hozzá.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az SZDSZ megpróbálja-e magához édesgetni  a gyakorlatilag párt nélkül maradt Bokros Lajost – más kérdés, hogy Bokros ehhez partner lenne-e. Szabadai – aki szerint Bokros jól tette, hogy nem adta vissza az MDF-nek európai parlamenti mandátumát – úgy felelt: meg kell keresni, mert ő az a Magyarországról delegált európai parlamenti képviselő, akinek álláspontja legközelebb áll az SZDSZ-éhez. Erről azonban a küldöttgyűlésen nem esett szó.

Az egyik, név nélkül nyilatkozó ügyvivő arra a felvetésre, hogy ez már csak vegetálás és nem volna jobb lehúzni a rolót, megjegyezte, a pártnak van esélye, de csak akkor, ha a még létező liberális erők – a Szabad Emberek Magyarországért,  az Új Pólus, a Szabadelvű Polgári Egyesület, a Szabad Európa Társaság és a többiek hajlandók lesznek a közös föllépésre. „Ehhez szükség lenne arra, hogy az indulatok elcsituljanak”- tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt