Az MSZP szerint a kórháztörvény biztosítja az egészségügyi ellátás megfelelő színvonalát és garantálja az ágazati célvagyon felhasználását, ezzel szemben a Fidesz az előterjesztés visszavonását kéri a kormánytól.

Nem a kórházak eladásáról, kötelező privatizációjáról, hanem a betegek számára közpénzből vásárolt egészségügyi szolgáltatásokról szól az előterjesztés - hangoztatta az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvényjavaslat keddi általános vitájában, az Országgyűlésben Csehák Judit. Az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter expozéjában egyértelművé tette az előterjesztés nem a tulajdonosváltást helyezi a középpontba: az ellenzéki vádakkal szemben az állam nem vonul ki az egészségügy fenntartásából.
A kormány javaslata nem korlátozza az egészségügyi szolgáltatásban, illetve közszolgáltatásban megjelenő szervezetek tulajdoni, gazdálkodási, vállalkozási formáit, viszont egyértelműen kijelöli az egészségügyi közszolgáltatásokért felelős állami szerveket és önkormányzatokat - jelentette ki a miniszter, aki szerint a benyújtott törvényjavaslat a társadalmi szolidaritást megőrző, továbbra is a közfinanszírozás dominanciájára épülő egészségügyi szolgáltató rendszerből indul ki. A jelenleg hatályos jogszabály és a most beterjesztett javaslat leglényegesebb elvi különbségét abban jelölte meg, hogy utóbbi törekszik a gyógyintézetek szervezeti és szakmai egységének megőrzésére. A javaslat ugyanakkor a tőkebevonás szervezettebb és átláthatóbb módozatait kínálja garanciális elemek jelenléte mellett.
A Fidesz nevében felszólaló Bartha László közölte, pártja nem támogatja a törvényt, melyet vitára sem tartanak alkalmasnak."Kérjük a kormányt, hogy a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekében vonja vissza tervezetét, és kezdeményezzük az egészségügyi szolgáltatásokról és az egészségügyi dolgozók jogállásáról 2001-ben elfogadott törvény újbóli hatályba helyezését" - mondta a Fidesz vezérszónoka, aki szerint az Orbán-kormány által elfogadott intézményi törvény védte a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekeit, biztosította a kórházak működéséhez szükséges forrásokat, illetve védte az egészségügyi vagyont. A jelenlegi kormány a tavalyi 50 százalékos béremeléssel "elterelte az egészségügyben dolgozók figyelmét", miközben ellehetetleníti az önkormányzatokat, mert a helyhatóságok arra kényszerülnek, hogy áron alul értékesítsék vagyonukat - vélte a képviselő, aki szerint a kórház-konszolidációval "a külföldi érdekcsoportok privatizációját" készítik elő. A rossz helyzetben lévő kórházakért nem fognak érdeklődni a befektetők, a törvény hatására elit- és szegénykórházak jönnek létre - szögezte le Bartha.
Mézes Éva, az SZDSZ vezérszónoka, egyetértve azzal a kormányzati szándékkal, amely egy átlátható egészségügyi reformot akar megvalósítani, kijelentette: a szektor átalakítása halaszthatatlan, a színvonalas ellátás biztosítása azonban csak pótlólagos forrásokkal lehetséges, kizárólag állami forrásból nem vihető véghez. A vállalkozói tőke bevonása a forrásfelhasználás hatékonyságát is növeli, s bár a jogszabály előkészítése széles társadalmi vita mellett történt, az egyes szervezeteknek több olyan jobbító javaslata volt, amely a normaszövegbe nem került be. Ezeket az SZDSZ-es képviselő szerint a módosító javaslatokba lehetne beépíteni.
Csáky András (MDF) egyetértett az előterjesztővel abban, hogy az egészségügyben végbemenő változásokat szabályozni kell, az azonban problematikus, hogy egy intézmény értékesítésekor milyen értéket vesz alapul a tulajdonos - vélte. A garanciákat bővíti, hogy a vállalkozónak egy évi működési költséget letétbe kell helyeznie, ez azonban az ágazat dolgozóit kiszorítja a szektor privatizációjából, továbbá a szolgáltatásokhoz való hozzáférés sérülhet, ha a magas szintű ellátáshoz csak a magas jövedelműek juthatnak hozzá, a társadalom jelentős része viszont kimarad ebből. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

A csütörtökön földre tepert momentumos politikus: "Nem adjuk a jövőnket!"

A csütörtökön földre tepert momentumos politikus: "Nem adjuk a jövőnket!"

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re