Tetszett a cikk?

A versenytársánál jóval többet kérő, referenciák nélküli cég nyerte el a Malév Rt. egyik tenderét, amelyet a légitársaság munka-, tűz- és környezetvédelmi feladatok elvégzésére írt ki - állítja Szijjártó Péter fideszes képviselő, aki szerint a közpénzügyi államtitkár „falazik” valakiknek a tender ügyében. Keller László visszautasította Szijjártó kijelentését, az ÁPV Rt. pedig vizsgálja az ügyet.

Szijjártó Péter felszólította Keller László közpénzügyi államtitkárt, hogy haladéktalanul adjon számot arról, mit tett annak a Malév-tendernek az ügyében, amelyben a győztes Carriere Kft. - amely korábban színész- és modellügynökségként tevékenykedett - 720 millió forintért vállalta el azt a munkát, amelyet a szintén meghívott, ám az üzlettől elesett EU-Syncronic Kft. 400 millió forintért vállalt volna el. A fideszes képviselő szerint a győztes kft nem rendelkezett referenciával, és tevékenységi körébe csak a tender megjelenésének napján vette fel a biztonsági feladatokat. Lapinformációkra hivatkozva Szijjártó - aki az ügyet "a szocialista klientúra baráti mutyizásának" nevezte - kijelentette: Huszty András, a Malév igazgatótanácsának lemondott elnöke baráti kapcsolatban áll a projektért felelős Malév-vezetővel, aki pedig a Carriere Kft. vezetőjével van barátságban.
Keller László közleményben utasította vissza Szijjártó Péter állítását, miszerint ő "falazna" valakinek a pályázat ügyében. A szocialista politikus bízik abban, hogy "miután a képviselő meggyőződik hamis állítása ellenkezőjéről, lesz lelki ereje a sajtó nyilvánossága előtt elnézést kérni" tőle. A Carriere Kft. ügyvezetője az Indexnek elmondta: a kft-nek "fogalma sem volt" arról, hogy a Malév ilyen tendert ír ki, a meghívás teljesen váratlanul érte őket, a Malévvel kötött szerződésről azonban nem nyilatkozott.
Az ÁPV Rt. március óta vizsgálja a pályázat körülményeit. A pénzügyminiszter már korábban kezdeményezte a pályázat ellenőrzését; a vizsgálat várhatóan május közepén zárul le, érdemi döntést, ha szükséges, a jelentés ismeretében hoznak - közölte a tárca szóvivője. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!