Budapesten hétfőtől emelkedtek a parkolási díjak: várakozási övezetenként legfeljebb 40 forinttal kell többet fizetniük az autósoknak. Demszky Gábor főpolgármester döntésével a parkolási díjak általános forgalmiadó-tartamának 12-ről 25 százalékra való növelése miatt emelkedtek a várakozási tarifák.

A főpolgármester minden esetben kisebb mértékű emelésről döntött, mint amekkoráról az adott várakozási övezetben jogszerűen határozhatott volna - közölte Vinkovics Béla, a főpolgármesteri hivatal munkatársa, aki szerint ősszel a jelenleginél jobban, akár duplájára is nőhet Budapesten a parkolási díj. A díjemelésnek nem bevételnövelési oka, hanem forgalomtechnikai célja lesz, a mostani óránkénti 140 és 400 forint közötti díjaknak ugyanis nincs kellő visszatartó hatásuk, emiatt igen nehéz napközben üres parkolóhelyet találni. Vinkovics javaslatot tesz arra is, hogy az adott várakozási övezetben élők se kaphassanak ingyenes parkolási engedélyt.
Vajda Pál főpolgármester-helyettes ugyancsak forgalomtechnikai szempontnak tekinti a parkolás szabályozását, szerinte azonban elképzelhetetlen, hogy az idén a jelenlegi duplájára emeljék a várakozási díjakat. A szocialista politikus tudatta, hogy év végére készítik el a parkolás szabályozásának módosítási javaslatait. Ezek egyik fontos eleme lesz, hogy megszüntetik a mai tarthatatlan helyzetet, a többféle parkolási rendszer működését Budapesten. Az egységes parkolási rendszer mellett szabályozzák majd a taxidrosztok és a turistabuszok várakozási rendjét is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Ijedtében lenyelte a zacskó kokaint, órákkal később meghalt

Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja, intézkedik az MNB

Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja, intézkedik az MNB

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Előrehozzák az egészségügyi béremelést

Előrehozzák az egészségügyi béremelést

Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept