A SARS-vírus, az iraki háború és a világgazdasági recesszió miatt kevesebb külföldi turista várható Magyarországon, így az ágazat idén a belföldi vendégekre kell koncentrál. A turizmus irányítása júliustól a Miniszterelnöki Hivatalból a gazdasági tárcához kerül.

A turisztikai ágazat „átköltöztetésével” a vendéglátó, az idegenforgalmi és a kiskereskedelmi szolgáltatások egy helyre, egy egységes irányítás alá kerülnek. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kedden elmondta: Pál Béla jelenlegi turisztikáért felelős politikai államtitkár és Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója változatlanul a helyükön maradnak. A szaktárca apparátusa a tervek szerint a nyári főidény után költözik át a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium épületébe.
A miniszter úgy véli, az ágazatnak a közeljövőben a belföldi vendégekre kell koncentrálnia, mivel a SARS-vírus, az iraki háború és a világgazdasági recesszió miatt kevesebb külföldi vendég várható. A belföldi vendégforgalom élénkítését szolgálja egyebek mellett az üdülési csekk adómentes határának 20 ezer forintról 50 ezerre történő emelése. Az intézkedés nyomán az idén május végéig 2,4 milliárd forintért vettek a munkáltatók csekket dolgozóiknak, ez 600 millió forinttal haladja meg az előző év azonos időszakának forgalmát. Az első öt hónapban 87 ezerrem vették igénybe az üdülési csekkeket, 6 ezerrel többen, mint tavaly az év egészében. Ennek alapján 2003-ban 2-2,5-szeres forgalmat vár a szaktárca az üdülési csekkekből.
Pál Béla szerint az idén ötven különféle célra, összesen 15 milliárd forint forrásra írnak ki turisztikai témájú pályázatokat, a kerékpárutak építésére pedig a helyi önkormányzatok az idén összesen 500 millió forintot kaphatnak. Ugyancsak 500 millió forint forrással támogatja a büdzsé, hogy az éttermeket a HACCP élelmiszerhigiéniai szabványnak megfelelően alakítsák át. Ezt a követelményt a vendéglátóhelyeknek az EU-csatlakozásig kell teljesíteniük. A falusi vendégfogadók bővítésére idén 300 millió forint megpályázható áll rendelkezésre. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel