Tetszett a cikk?

A SARS-vírus, az iraki háború és a világgazdasági recesszió miatt kevesebb külföldi turista várható Magyarországon, így az ágazat idén a belföldi vendégekre kell koncentrál. A turizmus irányítása júliustól a Miniszterelnöki Hivatalból a gazdasági tárcához kerül.

A turisztikai ágazat „átköltöztetésével” a vendéglátó, az idegenforgalmi és a kiskereskedelmi szolgáltatások egy helyre, egy egységes irányítás alá kerülnek. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kedden elmondta: Pál Béla jelenlegi turisztikáért felelős politikai államtitkár és Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója változatlanul a helyükön maradnak. A szaktárca apparátusa a tervek szerint a nyári főidény után költözik át a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium épületébe.
A miniszter úgy véli, az ágazatnak a közeljövőben a belföldi vendégekre kell koncentrálnia, mivel a SARS-vírus, az iraki háború és a világgazdasági recesszió miatt kevesebb külföldi vendég várható. A belföldi vendégforgalom élénkítését szolgálja egyebek mellett az üdülési csekk adómentes határának 20 ezer forintról 50 ezerre történő emelése. Az intézkedés nyomán az idén május végéig 2,4 milliárd forintért vettek a munkáltatók csekket dolgozóiknak, ez 600 millió forinttal haladja meg az előző év azonos időszakának forgalmát. Az első öt hónapban 87 ezerrem vették igénybe az üdülési csekkeket, 6 ezerrel többen, mint tavaly az év egészében. Ennek alapján 2003-ban 2-2,5-szeres forgalmat vár a szaktárca az üdülési csekkekből.
Pál Béla szerint az idén ötven különféle célra, összesen 15 milliárd forint forrásra írnak ki turisztikai témájú pályázatokat, a kerékpárutak építésére pedig a helyi önkormányzatok az idén összesen 500 millió forintot kaphatnak. Ugyancsak 500 millió forint forrással támogatja a büdzsé, hogy az éttermeket a HACCP élelmiszerhigiéniai szabványnak megfelelően alakítsák át. Ezt a követelményt a vendéglátóhelyeknek az EU-csatlakozásig kell teljesíteniük. A falusi vendégfogadók bővítésére idén 300 millió forint megpályázható áll rendelkezésre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!