A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) első fokon elutasította Orbán Viktor volt miniszterelnöknek Lendvai Ildikó szocialista politikus egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatója nyomán benyújtott keresetét.

Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakciójának vezetője tavaly május 23-án a "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" címmel tartott sajtótájékoztatóján egyes tudósítások szerint szó volt többek között arról, hogy az előző kormány gátlástalanul és leplezetlenül mosta a közpénzt magánpénzzé, s az Orbán-kormány a közpénzt zsebpénzként kezelte. Lendvai Ildikó a személyiségi jogi perben korábban tanúként elmondta: azért tartott 2002. május 23-án sajtótájékoztatót, mert az Állami Számvevőszék előző napon nyilvánosságra hozott jelentése átláthatatlannak minősítette a közpénzek végső felhasználóhoz jutását. A szocialista politikus a perben hangsúlyozta, hogy soha nem korrupcióról, csak annak gyanújáról beszélt. Az akkori híradások szerint Lendvai Ildikó azért bírálta az Orbán-kormányt, mert álláspontja szerint a választások elvesztése utáni hetekben mintegy 650 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el gyanús módon.
Orbán Viktor a perben a személyiségi jogi jogsértés megállapítását és nyilvános elégtételt kért, mert álláspontja szerint személyét illető téves közmegítéléshez vezethetnek a Lendvai Ildikó sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott állítások. A PKKB csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletének szóbeli indoklásában többek között arra mutatott rá, hogy a politikai közbeszéd egy megnyilvánulásáról van szó, melynek határait az Alkotmánybíróság, illetve maguk a politikusok jelölték ki, és Lendvai Ildikó kifogásolt véleménye ezeken a határokon belül maradt a bíróság szerint. Orbán Viktor jogi képviselője kijelentette, hogy a fellebbezés kérdésében megbízója dönt majd. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Itt egy térkép, amely megmutatja, milyen szaloncukrot vesznek az egyes megyékben

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását