Tetszett a cikk?

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) első fokon elutasította Orbán Viktor volt miniszterelnöknek Lendvai Ildikó szocialista politikus egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatója nyomán benyújtott keresetét.

Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakciójának vezetője tavaly május 23-án a "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" címmel tartott sajtótájékoztatóján egyes tudósítások szerint szó volt többek között arról, hogy az előző kormány gátlástalanul és leplezetlenül mosta a közpénzt magánpénzzé, s az Orbán-kormány a közpénzt zsebpénzként kezelte. Lendvai Ildikó a személyiségi jogi perben korábban tanúként elmondta: azért tartott 2002. május 23-án sajtótájékoztatót, mert az Állami Számvevőszék előző napon nyilvánosságra hozott jelentése átláthatatlannak minősítette a közpénzek végső felhasználóhoz jutását. A szocialista politikus a perben hangsúlyozta, hogy soha nem korrupcióról, csak annak gyanújáról beszélt. Az akkori híradások szerint Lendvai Ildikó azért bírálta az Orbán-kormányt, mert álláspontja szerint a választások elvesztése utáni hetekben mintegy 650 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el gyanús módon.
Orbán Viktor a perben a személyiségi jogi jogsértés megállapítását és nyilvános elégtételt kért, mert álláspontja szerint személyét illető téves közmegítéléshez vezethetnek a Lendvai Ildikó sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott állítások. A PKKB csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletének szóbeli indoklásában többek között arra mutatott rá, hogy a politikai közbeszéd egy megnyilvánulásáról van szó, melynek határait az Alkotmánybíróság, illetve maguk a politikusok jelölték ki, és Lendvai Ildikó kifogásolt véleménye ezeken a határokon belül maradt a bíróság szerint. Orbán Viktor jogi képviselője kijelentette, hogy a fellebbezés kérdésében megbízója dönt majd. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott