A májusi államháztartási adatok kedvező alakulásában szerepet játszott, hogy jelentősen megnőttek az általános forgalmiadó-befizetések, illetve, hogy a bérfizetéseket előrehozták áprilisra a május eleji munkaszüneti napok miatt a központi intézményeknél.

Növekedtek a belföldi forgalomból származó áfa-befizetések – mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára hétfőn. Bejelentette, hogy az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya január elejétől május végéig 408,7 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 49,1 százaléka. Májusban az államháztartáson belül a központi költségvetés 22,7 milliárd forint többlettel zárt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak hiánya 33,3 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 2,3 milliárd forintos többletet mutatott. Összességében az államháztartás ez év májusi egyenlege 8,3 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Tavaly az első öt hónapban az államháztartás 409,2 milliárd forintos hiányt jelzett. A központi költségvetés hiánya az idén az első öt hónapban 252,9 milliárd forint volt, az éves előirányzat 44,4 százaléka. Tavaly ugyanebben az időszakban a központi költségvetési deficit 280,2 milliárd forint volt, a korrigált költségvetési előirányzat 29,9 százaléka.
Az áfa-befizetések összege az idén májusban 166,86 milliárd forint volt, több mint 41 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. A belföldi forgalomból származó áfa-befizetések jelentősen nőttek, míg az import utáni adóbevétel csökkent. A belföldi áfa-befizetések májusban 93,8 milliárd forintra rúgtak, ami a 2002 májusihoz képest 4,6 százalékos emelkedés, az import utáni áfa-befizetés pedig 123,9 milliárd forint volt, 7,7 százalékkal csökkent a bázishoz képest.
Összességében az első öt hónapban 724,35 milliárd forint áfa-befizetés történt, szemben a tavaly első öthavi 559,62 milliárd forinttal. Az idei teljesítés az éves előirányzat 45,6 százaléka, míg a tavalyi befizetés az éves előirányzat 42,9 százaléka volt.
A lakosság a központi költségvetésbe májusban 68,11 milliárd forint szja-t fizetett be, ez némileg elmarad a tavaly májusi 72,65 milliárd forinttól. Az idén az első öt hónapban a lakosság személyi jövedelemadóként 341,18 milliárd forintot utalt át a központi költségvetésbe, ez az éves előirányzat 35,1 százaléka. Tavaly január elejétől május végéig 365,06 milliárd forintot fizetett be szja-ként a lakosság, az éves előirányzat 38,8 százalékát.
Társasági adóként májusban 26,5 milliárd forintot utaltak át a gazdálkodó szervezetek, tavaly az ilyen típusú befizetés 25,85 milliárd forint volt. Az első öt hónapban társasági adóként 113,8 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe, az éves előirányzat 30,4 százaléka. Tavaly január-májusban a társasági adóbefizetések 103,23 milliárd forintra rúgtak. A központi költségvetés kiadásaiból az első öt hónapban lakástámogatásokra 50,37 milliárd forintot fizettek ki, az éves előirányzat 61,8 százalékát. Ez lényegesen meghaladja a tavaly január-májusi 22,65 milliárd forintos kifizetést, ami az éves előirányzat 31,3 százalékát tette ki.
Várfalvi István elmondta: a takarékossági intézkedések keretében a június 30-ig fel nem használt maradványokból a tervek szerint mintegy 20 milliárd forintot zárolnak majd a minisztériumok. A 76 milliárd forintos csomag várhatóan úgy áll össze, hogy a maradványokból való megtakarítások mellett a tárcák költségvetésének 2,5 százalékát, összességében 48 milliárd forintot takarítanak meg, valamint a lakástámogatások változása miatt további, mintegy 8-10 milliárd forint megtakarítás jelentkezhet a központi büdzsében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Áder János a parlamentben: "Nyugodt készülődést, áldott, békés karácsonyt mindenkinek!"

Áder János a parlamentben: "Nyugodt készülődést, áldott, békés karácsonyt mindenkinek!"

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke