Tetszett a cikk?

A helybeliek örömujjongása közepette érkeztek meg hétfőn a libériai Monroviába az első nigériai békefenntartó katonák. A katonák folyamatosan szállják meg a stratégiai fontosságú pontokat, különösen Monrovia külterületeit, ahol az elmúlt két hétben heves harcok zajlottak.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) kéksisakosai a libériai főváros Robertsfield nemzetközi repülőterén szálltak le. A repülőtérre özönlő helybéliek azt skandálták, hogy elegük van a háborúból, békét akarnak.
Az első, 40 fős csoportnak az a feladata, hogy biztosítsa a légikikötőt a később érkező katonák számára. Az egységhez a közeli napokban újabbak csatlakoznak, s velük a békefenntartók létszáma eléri az 1500-at. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) több tagállama - Benin, Ghána, Mali és Togo - mintegy 1700 emberrel egészítik ki majd ezt a haderőt, s augusztus végén az ECOWAS irányítása alatt már 3250 békefenntartó teljesít szolgálatot.
A katonák első csoportjának nyomában érkezett meg Monroviába Oluremi Adeniji nigériai külügyminiszter, aki üzenetet vitt magával Charles Taylor libériai elnöknek. Taylornak Nigéria már korábban megígérte, hogy menedéket nyújt neki.
A Taylor elnök hatalmának megdöntéséért harcoló legnagyobb libériai ellenzéki szervezet, a LURD (Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért) Rómában bejelentette, hogy azonnal kivonja fegyvereseit a fővárosból, mihelyt a békefenntartók megérkeznek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook