Tetszett a cikk?

Zárt ajtók mögött hallgatta meg a brókerbotrány-ügyben Lamperth Mónika belügyminisztert, Salgó László országos rendőrfőkapitányt és Polt Péter legfőbb ügyészt az Országgyűlés Rendészeti Bizottság szerdán. A bizottság fideszes alelnöke szerint az ügyben nemcsak pénzmosás, hanem adócsalás is történt.

A meghallgatást a K and H Equitiesnél történt sikkasztásgyanús, illetve az Inter-Európa Banknál történt pénzmosásgyanús ügyben kezdeményezték ellenzéki képviselők. Lamperth Mónika úgy nyilatkozott, az ellenzéki képviselők a nyomozás konkrét lefolyását illetően akarták meghallgatni, ez azonban nem az ő kompetenciája. Beszámolt róla, hogy az ellenzéki képviselők is úgy látják, a rendőrség objektív munkavégzésének "semmilyen akadálya nincsen".
A szintén meghallgatott Polt Péter legfőbb ügyész elmondta: az ülésen nem fogalmazódott meg kritika az ügyészség eljárásával kapcsolatban. Salgó László országos rendőrfőkapitány is arról számolt be, az ülésen nem hangzott el "kifogás és kritika a rendőrség eddig végzett munkájával kapcsolatban".
Gál Zoltán, a testület elnöke szerint a képviselők bíznak abban, hogy a Legfőbb Ügyészség (LÜ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szoros együttműködésben végére járhat a K and H Equities ügyének. Dorkota Lajos, a testület fideszes alelnöke ezzel szemben úgy nyilatkozott: nem látja biztosítottnak a rendőrség objektív munkavégzését. Dorkota szerint nem csak sikkasztásról és pénzmosásról, hanem adócsalásról is szó van. Hozzátette: a rendőrségnek gyorsabban és rugalmasabban kellett volna eljárnia, ami azonban szerinte a rendőrségen belüli hibák miatt nem történt meg.
Gál Zoltán szerint mind Salgó László, mind Polt Péter elmondta, "a kiszivárgások, kiszivárogtatások" sok esetben hátráltatják a nyomozás sikerét. Dorkota Lajos ezzel kapcsolatban közölte, hogy a Lamperth Mónika által irányított rendőrség "súlyos hibát vétett", amit a kiszivárogtatás ügyében el is ismertek.
A Fidesz kezdeményezni fogja, álljon fel egy parlamenti vizsgálóbizottság, hogy válasz szülessen azokra a kérdésekre, amelyekre az ülésen nem kaptak "kielégítő és megnyugtató válaszokat" a képviselők. Az ellenzéki párt ahhoz is ragaszkodik, hogy a bizottság zárt ülésén elhangzottak nyilvánosságra kerüljenek, ezért a bizottság elnökével egyetértésben kezdeményezik a jegyzőkönyv titkosságának feloldását; ez a meghallgatottak véleményének kikérése után, másfél héten belül várható. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak