Tetszett a cikk?

A magyarcsanádi fivéreknek a bíróság az általuk kértnél kisebb összeget ítélt meg jogszerűtlen fogva tartásuk kárpótlásaként arra hivatkozva, hogy "személyiségük az átlagosnál primitívebb, ezért a börtön nem viselte meg őket annyira".

"A felperesek az átlagosnál primitívebb személyiségükből kifolyólag a majd 15 hónapos elzárást nem élték meg olyan fokú pszichés károsodással, amely indokolná a kereseti kérelmükben előterjesztett kártalanítási összeg megítélését" - ismertette Kotroczó Béla, a két férfi ügyvédje a Szegedi Városi Bíróság idén szeptemberben kihirdetett határozatának indoklását.
Két-két millió forintot kértek nem vagyoni kártérítésként az emberölésért 2001-ben első fokon elítélt és 15 hónapot börtönben töltő Gán fivérek az államtól, azonban mindkettőjük esetében csak 1,2 millió forintot ítélt meg a bíróság. Az ügyvéd a ítélet indoklásában szereplő "átlagosnál primitívebb" minősítésről úgy vélekedett: az ilyen orvosszakértői megállapítást azért szerzi be a bíróság a büntetőügyekben, hogy a vádlottnak a cselekményhez való viszonyát fel lehessen deríteni."Ennek viszont nem lehetne szerepe abban, hogy mennyi kártérítést kapjon" a jogtalanul fogva tartott - tette hozzá.
Harangozó Attila, a Szegedi Városi Bíróság elnöke - reagálva az üggyel kapcsolatos sajtóhírekre - hangsúlyozta: a bírósági eljárás során fel sem merült a Gán fivérek etnikai hovatartozása, az ilyen feltételezéseket visszautasította. Ismertetése szerint a bíróságnak viszont kötelessége megvizsgáltatni a kártérítést kérők személyiségét, amit igazságügyi orvosszakértő végez el. "A szakvéleményükben latin szavakat használnak, (...) a primitív az az egyszerűt jelenti" - fejtette ki. Hangsúlyozta, hogy a bíró a körülményeket mérlegelve hozta meg döntését a kártérítés összegéről, s az indoklása - amelybe belevette az orvosszakértő véleményét is - jogszerű volt.
Nem kívánt nyilatkozni a fogva tartásukért a kértnél kisebb kárpótlásban részesülő magyarcsanádi testvérpár ügyéről, egyebek mellett azért, mert az abban született ítélet nem jogerős - mondta Kaltenbach Jenő. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint a jogállamot az intézményeibe vetett bizalom tartja életben, amelyeknek maguknak is mindent meg kell tenniük azért, hogy a beléjük vetett bizalom ne rendüljön meg. "Attól tartok, hogy a konkrét ügyről szóló vita a szokásos sekélyes presztízsszempontok szerint történik, miközben arról kellene, hogy szóljon, hogy az ilyen bírói gyakorlat hogyan viszonyul az Alkotmánybíróságnak az egyenlőséggel kapcsolatos gyakorlatához" - fogalmazott Kaltenbach.
Megdöbbentőnek tartja a magyarcsanádi testvérpár ügyében született döntést az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) - közölte az OCÖ sajtófőnöke az MTI-nek hétfőn. "Elfogadhatatlan a számunkra, hogy a magyar bíróság egy ilyen diszkriminatív mondatot tartalmazó ítéletet hoz" - mondta Fodor Ferenc a határozat indoklásának azon kitételéről, amely szerint "a felperesek az átlagosnál primitívebb személyiségükből kifolyólag a majd 15 hónapos elzárást nem élték meg olyan fokú pszichés károsodással, amely indokolná a kereseti kérelmükben előterjesztett kártalanítási összeg megítélését". Graur István, az OCÖ alelnöke, a testület Csongrád megyei tagja a helyi jogvédő irodával közösen vizsgálatot kezdett az ügyben; ennek eredményét hamarosan az országos önkormányzat elé tárja.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a parlamentben napirend előtt arról beszélt, hogy egyre inkább "terjed a gyűlöletbeszéd, a kirekesztés, a kisebbségek elleni fellépés, az előítéletes gondolkodás, a rasszizmus és az intolerancia". Utalt a múlt heti, ifjabb Hegedűs Loránt lelkész, volt MIÉP-es képviselő perében hozott ítéletre, az Éjjeli Menedék című műsorban történt, "1956 emlékét meggyalázó" eseményre, valamint a romáknak ítélt, a szokásosnál kisebb kártérítésre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját